nieuws

Topscheidsrechter Bas Nijhuis fluit wedstrijd van SV Broekland in laagste klasse

Belofte maakt schuld. Daarom betrad Eredivisiescheidsrechter Bas Nijhuis uit Enschede zondag het voetbalveld van SV Broekland. Hij floot een wedstrijd in de zevende en laagste klasse: Broekland 4 tegen Broekland 5. Nijhuis beloofde de wedstrijd te fluiten na een ‘weddingcrash’, zo’n twee jaar geleden.
In de zomer van 2016 trouwde één van de spelers van Broekland 4. Buiten op het terras van de feestlocatie liep hij scheidsrechter Bas Nijhuis tegen het lijf.
Na een gezellig praatje nodigde hij de gerenommeerde arbiter uit om een drankje op zijn feest te komen doen. ‘Ik denk dat ik als één van de laatste vertrok’, lacht Nijhuis. ‘Maar ik had geen huwelijkscadeau. Vandaar dat ik beloofde een wedstrijd van zijn team te komen fluiten.’ 
De spelers van SV Broekland zijn vereerd dat de topscheidsrechter hun club aandoet. ‘Hij staat erom bekend dat hij weinig fluit. Niet zeiken maar voetballen’, wordt besproken in de kleedkamer van Broekland 5. Doen de amateurs nu extra hun best met de profscheidsrechter op het veld? ‘Ja zeker, dat gevoel heb ik wel.’ 

‘Gele kaart moest rood zijn’

Het is een belangrijke wedstrijd in de competitie voor beide teams. Broekland 4 is koploper in de zevende klasse, gevolgd door Broekland 5.
Bij een 2-0 achterstand in de rust klinkt er daarom toch wat gemopper in de kleedkamer van Broekland 4: ‘Die gele kaart had rood moeten zijn’. De tegenstanders zijn lovend over Nijhuis: ‘Hij is goed afwezig. Hij laat ons mooi door voetballen’. 
Nijhuis hoort de kritiek, en zegt met een knipoog: ‘Ik heb op de gele kaart geschreven: ‘zwaar terecht’, hopelijk accepteert hij dat’. Bij aanvang van de tweede helft stopt Nijhuis gauw een potje schoensmeer in zijn borstzak. ‘Die linksbuiten daar verspeelt elke keer de bal. Dan kan ik hem straks even zijn schoenen laten poetsen’, grapt hij.

Broekland 4 wint

Broekland 4 wint de wedstrijd met 5-0. ‘Er zitten wel een paar lastpakken bij’, lacht Nijhuis. ‘Maar als ik elke week van die jongens heb zou dat heerlijk zijn. Daar kunnen ze in de Eredivisie nog een voorbeeld aan nemen.’ En de spelers? Die vinden uiteindelijk dat de scheidsrechter goed heeft gefloten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.