nieuws

Zwolse vlogfamilie De Bellinga's nog steeds 'flabbergasted' na winnen prijs

De familie Bellinga, misschien wel de bekendste internetfamilie van ons land, trekt dagelijks vele duizenden kijkers naar hun YouTube-kanaal. Vorig weekend viel de familie zelfs in de prijzen, ze wonnen een VEED Award voor beste vlogger. Maar er is ook kritiek op de rol van de kinderen. We vroegen het een deskundige: is het verantwoord om jonge kinderen zo'n grote rol te laten spelen in de dagelijkse vlogs?
Het Youtube-kanaal van 'De Bellinga's' heeft zo'n 230.000 abonnees. Hun video's waarin vader Daniël, moeder Fara en de kinderen Luan (5), Lucilla (3) en Luxy (0) de hoofdpersonen zijn, worden zo'n 150.000 keer bekeken, de best bekeken video werd zelfs 1,5 miljoen keer bekeken.

'Helemaal niet verwacht'

"We zijn echt nog steeds flabbergasted", vertelt Daniël Bellinga. Zijn vrouw Fara valt hem bij: "Het winnen van de award was iets dat wij helemaal niet hadden verwacht."
Maar waarom kijken er zoveel mensen naar filmpjes over zo'n, voor het oog, doodgewoon gezinsleven? "De kracht is dat we als familievloggers elke dag dat stukje geloof, hoop en liefde willen uitstralen", verklaart Daniël. "En ook dat stukje optimisme en positiviteit."

'Kijkje in de keuken van een ander'
"Mensen herkennen veel in onze video's", aldus Fara. "De boodschappen die we doen, de hectiek in het dagelijks leven, dat is voor iedereen zo hetzelfde. Even een kijkje in de keuken van een ander, zeg maar."
Maar niet iedereen loopt weg met de video's van de Bellinga's. Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media bijvoorbeeld. Die plaatst haar vraagtekens bij de rol die de jonge kinderen van het gezin spelen. 

Kritiek
"Het feit dat ze al zo jong zich bewust zijn van een oog, van een camera die op ze gericht is.... Dat alles wat ze zeggen opgeslagen en teruggekeken kan worden. Dat is iets dat helemaal niet bij jonge kinderen past," vindt Pardoen. "Ze moeten vanuit zichzelf hun ik ontdekken, wie ze zijn."
"Wij vinden juist dat we ze met ons samen laten opgroeien in de mediawereld", zegt Fara Bellinga. "De online wereld wordt alleen maar groter en groter."
"Of dat zo goed is voor de ontwikkeling van kinderen is nog maar de vraag", stelt Pardoen namens het Bureau Jeugd en Media. De Bellinga's zeggen echter dat ze hun kinderen daarin echt begeleiden. "Neem Luan, die kan daar echt goed mee omgaan," vertelt Fara over hun vijfjarige zoon. 

Morgenochtend 07.00 uur
En wie bang is dat de Bellinga's door de kritiek overwegen te stoppen, kan opgelucht ademhalen. "We hebben afgesproken dat we doorgaan zo lang als we het leuk vinden", besluit vader Daniël. 
Aangezien het plezier nog steeds van de video's van de Bellinga's afspat, mag duidelijk zijn dat er ook morgenochtend om 07.00 uur weer een nieuwe vlog online komt. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.