Schaapherders bang voor opgedoken wolven: 'Lammetje straks vogelvrij'

Onder de schaapherders in deze provincie heerst grote onrust nu er op diverse plekken in Overijssel een wolf rond doolt. Vooral omdat de nieuwste lichting lammetjes op korte termijn weer de heide op worden gestuurd. “Deze diertjes zijn straks vogelvrij.”

Onder meer de herder van de schaapskudde bij Haaksbergen maakt zich grote zorgen. In het aangrenzende Beckum is namelijk vorige week een schaap doodgebeten. Dna-onderzoek moet dit nog bevestigen, maar de eigenaren van dit schaap zijn er al van overtuigd dat dit het werk is van een wolf.

Zwervende jonge wolven
Bijkomend probleem is dat jonge wolven juist in het voorjaar aan het zwerven slaan. “Ze gaan dan op zoek naar nieuwe territoria om nieuwe roedels te stichten”, vertelt wolvenexpert Hugh Jansman van de Universiteit Wageningen. Inmiddels is bij drie waarnemingen in deze provincie bevestigd dat het daadwerkelijk om een wolf gaat.


De beheerders van de diverse schaapskuddes in deze provincie kampen intussen met het probleem dat de schapen en lammetjes straks vrij op de heide lopen. “Nu nog zitten ze veilig in de schaapskooi en is er niets aan de hand. Maar op de heide is dat straks anders. En het is absoluut ondoenlijk de dieren iedere nacht binnen te halen”, aldus Anita Wichers, herderin van de schaapskudde bij de Lemelerberg. Hier zagen recent 128 lammetjes het levenslicht.


Speciale 'stroom-netten'

Bij de Lemelerberg heeft de herderin intussen maatregelen getroffen. “Vorig jaar al waren er berichten over wolven die hier opdoken, maar ze lijken zich hier nu definitief te vestigen. Vandaar dat we speciale flexnetten hebben: grote oranje schermen, waarmee we de wolf met fikse klappen stroom hopen af te schrikken. Kijk, reeën weten wel te ontsnappen, maar lammetjes kunnen vaak geen kant op en vormen een weerloze prooi.”

Bewaken door honden
Ook de Haaksbergse schaapherder bezint zich op maatregelen. Hier staan de 450 pasgeboren lammetjes eveneens nog veilig in de kooi, maar ook daar gaan ze straks de heide op. Iedere nacht binnenhalen, is logistiek onmogelijk.


“Een optie zou kunnen zijn de kudde door – zoals in Duitsland gebeurt – honden te laten bewaken. Maar dit zijn zulke grote beesten dat we dat onwenselijk vinden met het oog op bijvoorbeeld kinderen”, zegt Toon Tankink, voorzitter van de stichting Schaapskudde Haaksbergen.

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen Lemele Lemelerveld Beckum Nieuws
Deel dit artikel: