nieuws

Dalfsen gaat stemmen hertellen vanwege miniem verschil

Er komt een hertelling in Dalfsen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week was het verschil bij één zetel slechts zes stemmen.
De bloemen die de nieuwe en vertrekkende raadsleden vanavond zouden krijgen moeten nog een dag op de vaas blijven. Na een motie van de fracties van het CDA, de VVD, D66 en de ChristenUnie komt er een hertelling van alle stemmen, en is de samenstelling van de raad weer onzeker.

Miniem verschil

Burgemeester Noten maakte tijdens de verkiezingsavond bekend dat de partij Gemeentebelangen twee restzetels krijgt. Bij één van de zetels is het verschil met het CDA slechts zes stemmen.
Er is geen vermoeden dat er iets mis is gegaan bij het tellen van de stemmen. Toch steunen vrijwel alle partijen de motie. Ze willen iedere mogelijke twijfel over de zetelverdeling wegnemen.

Gemeentebelangen steunt motie niet

Alleen Gemeentebelangen steunt de motie niet. De partij zou een zetel kunnen verliezen door de hertelling. Toch stemde de partij niet tegen de motie. "Bij de controle van de stembureaus was alles in orde", zegt fractievoorzitter Jos Ramaker. "Het centrale stembureau ging akkoord met de uitslag. Maar als alle partijen een hertelling willen, dan snap ik dat. Dat is democratie."
Bang dat Gemeentebelangen een zetel verliest, is Ramaker niet. "Er is goed geteld, dus ik denk dat we de zes extra stemmen gewoon houden. Ik ben zelf jaren stembureauvrijwilliger geweest, en het tellen ging altijd drie keer opnieuw."
"Mochten we de zetel toch verliezen, dan zij dat zo. We blijven veruit de grootste partij in de raad. Het is alleen vervelend voor de kandidaat die dan toch net geen zetel krijgt."
Het hertellen begint morgenvroeg om 10.00 uur. De uitslag wordt verwacht om 16.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.