nieuws

FIOD doet inval in pand arbeidsbemiddelaar Werkmakelaar-Oost in Deventer

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft gisteren een inval gedaan in het pand van het Deventer bedrijf Werkmakelaar-Oost. Het pand is door de opsporingsdienst doorzocht vanwege een onderzoek naar 'ondergronds bankieren'.
De FIOD wil niets meer zeggen over het onderzoek. Volgens het bedrijf betreft het een onderzoek naar de handel en wandel van een cliënt van Werkmakelaar-Oost die in het pand aan de slag was. Deze man startte een bedrijfje op - met medeweten van Werkmakelaar-Oost. Hij had in naam van het bedrijf contact met een verdacht persoon, die volgens de FIOD op een illegale manier betrokken was bij geld sluizen van en naar Syrië. 
Onlangs hebben de raadsfracties van de VVD en Deventer Sociaal nog vragen gesteld aan het gemeentebestuur van Deventer over Werkmakelaar-Oost, maar die vragen staan los van de inval. 

'Gegoochel met cijfers en kwetsbare mensen'

Volgens de twee partijen wordt er bij Werkmakelaar-Oost 'gegoocheld met cijfers en kwetsbare mensen'. Het bedrijf krijgt inkomsten uit opdrachten en subsidie van de gemeente voor iedere werknemer die vanuit de bijstand wordt aangenomen.
De VVD en Deventer Sociaal vragen zich af waarom het bedrijf tot 9.000 euro subsidie krijgt per medewerker. Voor de periode van 2016 tot 2018 is afgesproken dat er 150 mensen vanuit de bijstand worden aangenomen. Daarmee is een subsidie van maximaal 1.350.000 euro gemoeid. 

'Afspraken lijken op schijnconstructie'

De gemeenteraadsfracties spraken half maart de angst uit dat de afspraken tussen Werkmakelaar-Oost en de gemeente Deventer lijken op een schijnconstructie.
Volgens de partijen worden mensen die soms jarenlang niet hebben gewerkt niet of niet goed begeleid en blijkt niet uit cijfers dat mensen 'duurzaam uitstromen uit hun uitkeringssituatie.' Deventer Sociaal en de VVD willen weten wat de financiële risico's zijn voor de gemeente. De vragen van de twee partijen zijn nog niet beantwoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.