nieuws

Twents cultureel erfgoed valt letterlijk uit elkaar, geen geld voor restauratie

Als er niet snel genoeg geld komt, dreigt Twents cultureel erfgoed te verdwijnen. De Oudheidkamer Twente heeft niet genoeg geld voor restauratie van documenten, schilderijen, prenten en kleding.
Een oude opgevouwen notarisakte uit 1672 ligt opgevouwen op tafel. Wat er precies in staat weet niemand, want als het perkamenten document opengevouwen wordt, valt het letterlijk uit elkaar. De enige optie is om het te restaureren.
De Oudheidkamer heeft 500 leden en 'schatbewaarders' maar die brengen niet genoeg geld in het laadje. Dat is zonde, want zodoende kunnen bepaalde stukken niet tentoongesteld worden en kunnen geïnteresseerden geen onderzoek doen naar speciale objecten en documenten.

Viktor&Rolf

"De waanzinnig grote collectie die wij hier hebben, is het DNA van Twente. Dat mag niet verloren gaan", zegt Adrie Strikker van de Oudheidkamer.
Ze wijst naar een jasje uit 1750 dat bijna uit elkaar valt. "Dit was van een rijke boer uit Twente die dit alleen op zondag droeg. Het ontwerp met blauwe bloemen was echt de Viktor&Rolf uit die tijd", zegt Strikker. "We kunnen het nu niet tentoonstellen omdat er geen geld is om het te restaureren."

Ledenaantal moet verdubbelen

De oudheidkamer wil graag het aantal leden verdubbelen naar duizend. Ook moeten er meer grotere geldschieters bijkomen, die de eretitel  'schatbewaarder' krijgen. Alleen dan is er voldoende geld om al het erfgoed te restaureren. Gebeurt dat niet? Dan worden de stukken alleen nog maar bewaard en kan niemand er meer wat mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.