Onderzoek: 11.000 Overijsselse huizen kunnen snel en goedkoop gasvrij

Bijna 11.000 huizen in Overijssel kunnen snel en goedkoop gasvrij worden gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van milieuorganisatie Milieudefensie.

Om de klimaatdoelen te halen, wil het kabinet dat in 2050 alle huizen in Nederland gasvrij zijn. Bij nieuwbouw is dat niet zo'n probleem, maar het is een complexe operatie om ook alle bestaande woningen aan te passen.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat voor de meeste huizen in Overijssel het lastig en duur wordt om de gaskraan te sluiten. Goede isolatie en elektrische verwarming met een warmtepomp is vaak een optie, maar kost al snel 18.000 euro per woning, berekende Ecorys. 

Restwarmte

Echter, voor 11.000 woningen in Overijssel geldt dat het gasvrij maken snel en goedkoop kan. Milieudefensie ziet vooral kansen in Hengelo, Enschede, Zwolle en dorpen als Goor en Ommen. "De kansen zitten in het verwarmen van de huizen in hele wijken met bijvoorbeeld de restwarmte van Akzo", aldus Evert Hassink van Milieudefensie.

Het gebruik van overtollige warmte van fabrieken en installaties en warmte uit de diepe aarde is relatief voordelig. "Met alleen zonne- en windenergie kunnen we het gas uit Groningen niet vervangen", zegt Hassink.

Volgens Milieudefensie staan in veel gemeenten in Overijssel de plannen voor aardgasvrij wonen nog teveel in de kinderschoenen. De organisatie adviseert inwoners om hun nieuwe gemeentebestuur flink achter de broek aan te zitten.

Meer over dit onderwerp:
gas Milieudefensie klimaat Nieuws
Deel dit artikel: