nieuws

Hoge militair uit Nieuwleusen veroordeeld wegens witwassen

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle © RTV Oost / Rogier van den Berg
Drie maanden cel voorwaardelijk en werkstraffen van 240 uur en 180 uur. Dat heeft de rechtbank in Zwolle een stel van 57 en 59 uit Nieuwleusen opgelegd omdat ze ruim 100.000 euro witwasten.
Het stel zou het geld verdiend hebben met jarenlange hennepteelt. Tegen de twee was een half jaar cel geëist.

Camerabeelden

De 57-jarige man, een leidinggevende bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, kwam in beeld tijdens een onderzoek naar de inkoop van drugs voor een Zwolse coffeeshop.
De militair was te zien op beelden van een stiekem opgehangen camera bij de woonwagen van de hoofdverdachte in dat onderzoek. Op de beelden was te zien dat hij twee tassen afleverde bij de woonwagen en een enveloppe terug kreeg.

Onverklaarbare inkomsten

Bij een huiszoeking werden attributen voor de hennepteelt gevonden in een oude schuur van de militair en zijn partner. Politiemensen roken ook een sterke wietgeur. Uit financieel onderzoek bleek dat het stel gedurende enkele jaren onverklaarbare inkomsten hadden. 
Het stel heeft steeds ontkent en volgehouden dat ze geld verdienden met de verkoop van antiek en curiosa op rommelmarkten. Ook zouden ze van de welgestelde familie van de vrouw regelmatig bedragen gekregen hebben.

Ontslag

De militair zit sinds zijn aanhouding in 2015 thuis, de MIVD heeft hem geschorst. Het Ministerie van Veiligheid en Defensie wil de man ontslaan nu hij door de rechtbank in Zwolle is veroordeeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.