nieuws

Experiment bij hogeschool Windesheim: zelf je studie bepalen

Hogeschool Windesheim in Zwolle
Hogeschool Windesheim in Zwolle © RTV Oost / Emiel Geerding
Maximaal veertig eerstejaarsstudenten binnen de economische opleidingen van hogeschool Windesheim in Zwolle kunnen vanaf september een persoonlijke leerroute volgen. Dat betekent dat ze zich niet inschrijven voor één opleiding, maar dat ze zelf bepalen welke vakken ze volgen en in welk tempo.
"Ze kiezen zelf welke vakken ze volgen, op welk moment, op welke manier en in welk tempo", vertelt initiatiefnemer Hans Baltjes. "Zestig punten in een half jaar halen? Alles kan." Docenten zijn er ook niet bij Windesheim Business College, waar de economische opleidingen onder vallen. Leercoaches begeleiden de studenten bij het maken van keuzes en het formuleren van leerdoelen. 

Zelf bepalen

De studenten mogen er ook voor kiezen om buiten de campus van Windesheim te studeren. "Waar de ene student colleges wil volgen, zegt een ander: 'Geef mij maar de studieboeken en ik red me wel'. Weer een ander volgt een MOOC van een Harvardprofessor of haalt zijn kennis uit het werkveld. Het maakt ons niet uit: als ze uiteindelijk het tentamen maar halen", zegt Steve Clemens, die het concept samen met Baltjes heeft ontwikkeld. Hierbij staat de persoonlijke motivatie van de student voorop. 
De studenten kunnen de eerste twee jaar van hun studie zelf invullen. Daarna zullen ze moeten overschakelen naar een bestaande opleiding, met alle eisen en studiepunten die daarbij horen. De wet staat een persoonlijke leerroute nog niet toe. Net als bij de bestaande opleidingen van Windesheim werkt iedere student uiteindelijk toe naar het behalen van 240 studiepunten, wat uiteindelijk goed is voor een volwaardig hbo-diploma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.