nieuws

Dijkerhoek troeft Espelo af in strijd om grootste paasvuur

Dijkerhoek is met een houtstapel van 6052 kuub de winnaar van de 54e Paasvurencompetitie. Daar werd een twintig meter hoog paasvuur gebouwd, twee meter hoger dan de bult van concurrent Espelo.
In de vijf buurtschappen in de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten is maandenlang met man en macht gewerkt om de vuurstapels zo groot en hoog mogelijk te krijgen. Vorig jaar had Dijkerhoek ook al het grootste paasvuur, toen met een inhoud van 5431 kuub. 
Vanmiddag werden de vijf paasvuren, ook wel poasboakes genoemd, beoordeeld door een jury. Alle ogen waren op de strijd tussen de buurtschappen Espelo en Dijkerhoek gericht.
Zoals ieder jaar ging ook dit jaar de strijd vooral tussen hun stapels kerstbomen en snoeihout. Een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Bouwregels

Nieuw dit jaar is de Tak Veur Takbokaal. Een prijs voor de boakebouwers die het meest met de hand hebben gebouwd. Beuseberg ging er voor het eerst met die prijs vandoor.

Twee prijzen

Holterbroek heeft niet de grootste paasstapel, maar ging toch met twee prijzen aan de haal. Volgens de jury heeft Holterbroek het mooiste paasvuur van de vijf buurtschappen. Ook werd de keuringscommissie hier het vriendelijkst en origineelst ontvangen.
Zondag, eerste paasdag, worden alle paasvuren ontstoken. TV Oost is er live bij vanaf Paasvuur Dijkerhoek om 19.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.