nieuws

‘Big Brother-primeur’ met webcam ooievaars molen Vriezenveen: nu wachten op beschuit met muisjes

Het was voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw dat de ooievaar terugkeerde in Vriezenveen. Dit seizoen is er een primeur: er staat een webcam op het nest gericht. Nu nog beschuit met muisjes…
De terugkeer van de ooievaar naar Vriezenveen is extra bijzonder omdat dit met een zestal broedende stelletjes in een grijs verleden ooit hét ooievaarsdorp van Twente was.

Markante molen
Het is dit seizoen de vierde keer dat er een ooievaarspaartje zich heeft genesteld op de staak bij de Leemansmolen, de korenmolen die dateert van 1862 en een markante blikvanger is in ‘Vjenne’, zoals het dorp liefkozend wordt genoemd.

“De eerste keer ging het mis en werden de kuikens door de ouders uit het nest gegooid”, vertelt Co Wessels, die naast het pand woont (“al ben ik geen molenaar”). Hij was het die destijds het voortouw nam om een staak te plaatsen bij de molen. “Omdat ik al meermalen ooievaars hier in de buurt had gesignaleerd.”
De volgende twee keren was het wel raak en vlogen de jonge ooievaartjes uit.

Stamgast

Het ooievaarspaartje keerde recent terug van winterkwartier in Afrika en streek weer neer op de Leemansmolen. “Van het mannetje weten we zeker dat het om dezelfde vogel gaat als voorgaande jaren. Hij is namelijk geringd. Onze buurman Alfred Berkhof, een goede natuurfotograaf, heeft een telescoop en kan het ringnummer feilloos aflezen.

Live-webcam

Nieuw dit jaar is dat er een webcam op het nest gericht staat die 24/7 live-beelden maakt. Terwijl in Wilsum dit seizoen vanwege het kostenplaatje het doek juist viel voor de webcam bij broedende ooievaars. “Maar gelukkig hebben wij dit via sponsoring voor elkaar gekregen”, aldus Co Wessels.

Via de website van de Leemansmolen kunnen vogelaars de verrichtingen van het ooievaarspaar nu dag en nacht op de voet volgen. “Daar krijgen we hele leuke reacties op, al is dit nieuwtje nog niet bij het grote publiek bekend. Waar we nu vooral vol verwachting op wachten is het moment dat ze eieren gaan leggen. Want dat kan ieder moment gaan gebeuren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.