Slaapcentrum Isala voorziet in grote behoefte

Lekker slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Inmiddels heeft 1 op de 5 mensen last van slaapstoornissen. Om de groeiende stroom van patiënten met slaapstoornissen te kunnen helpen is er vanavond in Zwolle een splinternieuw slaapcentrum geopend.

Wie af en toe een nachtje wakker ligt heeft nog niet direct een medisch probleem. Maar als het slaapgebrek van invloed is op de gezondheid en het dagelijks functioneren belemmert dan is er sprake van een slaapstoornis. Vaak duurt het lang voordat mensen met slaapklachten bij een arts komen.

Geen bedden

In het slaapcentrum van de Isala in Zwolle werken verschillende artsen en deskundigen samen om het slaapprobleem aan te pakken. In het slaapcentrum worden de patiënten niet opgenomen. De meetapparatuur is inmiddels zo handzaam geworden dat slaaponderzoek gewoon thuis, in hun eigen bed gebeurt.

Een veel voorkomende slaapstoornis is slaapapneu, waarbij de patiënt in zijn slaap stopt met ademen, en dan even later benauwd wakker schrikt. Dit is soms te verhelpen met een beugel die de kaak naar voren houdt of een masker over de mond en neus dat steeds wat lucht door een slangetje naar binnen pompt.

Toename patiënten

Ouderen en mensen met obesitas hebben een groter risico op slaapapneu. Dit is een van de redenen dat het slaapcentrum het steeds drukker krijgt. Ook is er steeds meer bekend over de behandeling van slaapstoornissen waardoor patiënten eerder door de huisarts worden doorverwezen.

Oplossingen

Voor mensen die lijden aan een slaapstoornis is er goed nieuws: vrijwel altijd is er een oplossing te vinden. Slaapexpert Hans Varenbrink van de Isala: "Vaak kampen mensen al jaren met vermoeidheidsklachten. Het is dan echt een openbaring voor ze als blijkt dat het beter gaat".

Mensen die zelf slaapklachten hebben of die meer willen weten over het slaapcentrum kunnen terecht op de open dag op zaterdag 14 april, van 9.30 tot 13.30 uur aan de Dokter Stolteweg 86 in Zwolle.

Deel dit artikel: