nieuws

Deel pluimveehouders blij; kippen mogen in Hertme weer naar buiten

Pluimvee mag vanaf vandaag in het oostelijk deel van Overijssel weer naar buiten. De ophokplicht die vanaf december werd ingesteld vanwege het risico van vogelgriepbesmetting is in 6 van de 20 AI-regio's opgeheven.
Twentse kippenboerin Rian Jannink-Schabbink is opgelucht wanneer haar 12.000 kippen eindelijk weer naar buiten mogen. Om tien uur precies gingen de automatische deuren open. "Het is net binnen de 16 weken. Als het langer had geduurd, had het ons veel inkomsten gekost." 

Vrije-uitloop certificaat

Alle eieren die geproduceerd worden na 16 weken ophokplicht, mogen niet verkocht worden als vrije-uitloop eieren. "Omdat het dan de status scharrel-ei krijgt, verliezen we er ongeveer 1500 euro per week op. Wij in Hertme hebben dus geluk gehad." 

Facebook

Jannink-Schabbink besloot van het moment een event te maken op facebook. "Mensen konden komen kijken naar hoe de kippen in één streep naar buiten zouden rennen." En de opkomst viel haar mee. "Er zijn zeker 30 mensen op af gekomen. Toch leuk!"

Blij kippen

Omdat de kippen al 16 weken binnen hadden gezeten, was het wel wennen voor de dieren. "Vandaag blijven ze nog een beetje bij de deur, zodat ze snel naar binnen kunnen vluchten als het te spannend wordt. Maar als je morgen komt kijken, zie je ze weer overal hier in het bos en in het open veld lopen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.