nieuws

Gedetineerden van De Karelskamp in Almelo leren asielhonden socialer gedrag

Zes gedetineerden uit gevangenis De Karelskamp in Almelo trainen al een paar weken getraumatiseerde honden. De honden worden acht weken lang door de gedetineerden begeleid en opgevoed. De trainingen blijken een positieve uitwerking te hebben op zowel de honden als hun trainers.
Bij De Karelskamp rijdt twee keer per week een busje vol honden de binnenplaats op. Het is een initiatief van Dutch Cell Dogs. Een stichting die asielhonden een nieuwe kans wil geven. Het gaat vaak om honden met gedragsproblemen die al lang in het asiel verblijven. 

'Allebei opgesloten'

"De honden en de gedetineerden weten hoe het is om opgesloten te zitten", vertelt oprichter Betty Buijtels van Dutch Cell Dogs. "Er wordt altijd iets van ze verwacht. Het hok of de cel gaat open en ze moeten gaan wandelen, of ze moeten iets anders doen. Wij willen ervoor zorgen dat beide groepen elkaar beter maken. Dat ze het beste in elkaar naar boven halen." 
Vier honden komen van dierenopvangcentrum 't Noordbroek in Almelo. "Veel honden doen gewoon en leven gewoon, maar leren niet nadenken", zegt Lia Oostingh van 't Noordbroek. "Dat leren ze daar wel. Dat is heel belangrijk, want dat nemen ze mee bij alle ervaringen die ze hierna nog krijgen. Wij trainen bij 't Noordbroek veel honden, maar we komen niet aan alle trainingen toe. Dat neemt Dutch Cell Dogs ons uit handen."  

Veel honden vinden nieuw thuis

Het doel is dat alle honden die deelnemen een nieuw thuis krijgen. "Dat lukt vaak", zegt Buijtels trots. "Van de 490 honden die we de afgelopen jaren getraind hebben zijn er 480 weer geplaatst." 
De 7-jarige Stefford Tess is er daar één van. De hond is de eerste jaren van haar leven mishandeld en verwaarloosd. "Daar is ze heel erg angstig van geworden", vertelt Duscha Stolwerk uit Wijk bij Duurstede. Ze haalde Tess uit het asiel in Almelo. "De angst heeft zich geuit op een agressieve manier. Ze kon niet goed omgaan met vreemden."

'Angst minder geworden'

De hond zat daardoor jarenlang in 't Noordbroek. Niemand meldde zich om de hond een nieuw thuis te geven. Ook Tess deed mee aan Dutch Cell Dogs en werd getraind bij De Karelskamp. "De trainingen hebben een positieve uitwerking op haar gehad", vindt haar nieuwe eigenaresse. "Angst voor vreemden is aanzienlijk minder geworden en wij zijn nu al een half jaar helemaal gek met haar."
Gedetineerden zijn er trots op dat ze voor de honden iets kunnen betekenen. Ze houden allemaal een dagboekje bij over hun ervaringen met de honden. Waar binnen de muren van de gevangenis veel wordt geklaagd, veranderen ze bij de hondentrainingen in opgewekte mannen.
Duscha wil haar hond Tess in elk geval niet meer kwijt. "Ik breng nog eerder mijn vriend weg dan dat ik de hond weg doe."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.