nieuws

OM eist 2,5 jaar cel tegen student die verdacht wordt van coniferenbranden Enschede

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © Cindy Hofhuis
Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag in de rechtbank van Almelo 2,5 jaar cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 20-jarige scheepvaartstudent uit Delfzijl. De man wordt verdacht van tientallen coniferenbranden in zijn geboorteplaats Enschede.
In de 2016 slaan de vlammen metershoog uit een coniferenhaag naast een bedrijfspand in Enschede. Niet veel later houden politiemensen de student aan als hij zwetend en hijgend door de straat van zijn ouderlijk huis fietst.

Naalden

De man heeft coniferennaalden op zijn rug en zijn handen ruiken sterk naar coniferen. Ook draagt hij twee aanstekers en poppers gevuld met een zeer brandbare vloeistof bij zich.
Tijdens de rechtszaak bleek dat de student al langer in verband wordt gebracht met coniferenbranden. De 20-jarige is jarenlang de hoofdverdachte in een serie gevaarlijke coniferenbranden bij woningen en bedrijven in Enschede.

'Seks in de bosjes'

Voor de rechtbank ontkende de student iets met de branden te maken te hebben. Op het moment van aanhouding stelt de man vier dagen onafgebroken te hebben gefeest.
Op weg naar huis was de verdachte de coniferen ingedoken om seks te hebben met een vriend. Tijdens het gemeenschap zouden de twee de poppers hebben gebruikt. Volgens de student moeten de coniferennaalden toen op zijn kleren zijn gekomen.

Twee telefoons

Toch vond de politie bezwarende berichten op twee telefoons. Toestellen die bij eerdere doorzoekingen niet gevonden waren. In die berichten lijkt de 20-jarige tegen een vriend op te scheppen over het stichten van branden.
Ook zou de student tegen een vriend gezegd hebben dat hij postende politiemensen voor de gek wilde houden door een andere weg uit huis te kiezen. De officier van justitie omschreef de student als een 'slimme en overtuigende leugenaar' die zelfs seks in de bosjes verzon om onder de beschuldiging van brandstichting uit te komen.

Gedragsdeskundigen

De student met de autistische stoornis Asperger, wist volgens hem ook gedragsdeskundigen om de tuin te leiden. Die adviseerden om de student als minderjarige te vervolgen, iets waar de officier van justitie absoluut niet mee eens is.
De rechter doet op 12 april uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.