nieuws

Jaar cel geëist tegen Hardenberger met harddrugs in auto

Rechtspraak
Rechtspraak © iStock
Tegen een 26-jarige man uit Hardenberg is vandaag in de rechtbank in Assen één jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. De Hardenberger stond daar terecht voor het bezit van harddrugs en rijden onder invloed van drugs.
Advocaat Heleen Feenstra wil vrijspraak voor de verdachte. Volgens haar ging de politie twee keer in de fout na een arrestatie van de man.

Onder invloed van speed
Op 13 december vorig jaar zetten agenten de Hardenberger in Emmen met zijn auto aan de kant, nadat zijn rijgedrag was opgevallen. Ze zagen zijn bloeddoorlopen ogen en roken hennep. Uit een bloedtest bleek dat de man onder invloed van speed en wiet was.
Bij de doorzoeking van de auto vonden de agenten speed. De man had ook nog eens geen rijbewijs, gaf een valse naam op en had inbrekersspullen in de auto liggen.

Vierhonderd pillen

Op 2 januari kwam de Hardenberger weer politie tegen toen hij in Emmen reed. Hij ging ervandoor, maar botste na een achtervolging door een woonwijk tegen een boom en kon toen alsnog worden opgepakt.
De politie doorzocht opnieuw zijn auto en vond toen vierhonderd pillen: speed en ecstasy. Verder werd er hennep, cocaïne, lsd en ghb in de wagen gevonden.
De man vertelde dat hij als een soort tussenpersoon drugs ophaalde bij een dealer en het daarna onder vrienden en kennissen verspreidde. Sindsdien zit hij vast.

Vormfouten

Advocaat Feenstra stelt dat er beide keren helemaal gaan reden voor de agenten was om de auto te doorzoeken. Ze vindt dat er vormfouten zijn gemaakt. Daardoor is het bewijs - de drugs - onrechtmatig verkregen en pleitte ze voor vrijspraak.
De officier van justitie erkende de fouten, maar ging niet zover als de advocate. Volgens Feenstra heeft de Hardenberger genoeg straf gehad. Behalve dat hij drie maanden in voorarrest zit, heeft hij aan zijn twee ontmoetingen met de politie voor bijna 1.700 euro aan boetes overgehouden. Die kreeg hij voor de valse naam, het rijden zonder rijbewijs en de inbrekersspullen.
De rechtbank doet op 12 april uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.