Milieudienst waarschuwt voor smog paasvuren: 'mogelijk nog in Rotterdam te ruiken'

De paasvuren die komend weekeinde worden ontstoken in Overijssel zijn mogelijk tot in de omgeving van Rotterdam te ruiken. De milieudienst van de regio Rijnmond waarschuwt bij oostenwind voor smog en stankoverlast afkomstig van de paasvuren.

Paasvuren zijn zeer populair en talrijk in Overijssel. Maar ook in Brabant, Gelderland de noordelijke provincies en over de grens in Duitsland gaan tijdens de paasdagen brandstapels in vlammen op. Dat gaat in het westen van Nederland niet ongemerkt voorbij. 

Het bekendste paasvuur is Espelo, dat traditioneel de strijd om de grootste houtstapel aangaat met andere buurtschappen in de omgeving van Holten. De vuurbouwers zijn nog altijd trots op hun wereldrecord uit 2012 toen er een paasvuur van 45,98 meter werd ontstoken.

Volgens het RIVM kan bij een oostenwind inderdaad overlast ontstaan door smog, maar is het nog onzeker of er inderdaad een oostenwind zal staan. Daarom waarschuwt het instituut vooralsnog niet voor smog.

Paasvuren zijn vermoedelijk ontstaan als heidense traditie. Die werd later ingebed in het christelijke Pasen. De brandstapels bestaan louter uit snoeihout en worden op avond van eerste paasdag ontstoken.

Meer over dit onderwerp:
smog Paasvuur Rijssen-Holten Nieuws
Deel dit artikel: