Niet eerder gepubliceerd rapport: bij degradatie 30 procent minder inkomsten FC Twente

Als FC Twente degradeert, zullen de inkomsten voor de club met 30 procent kelderen. Dit blijkt uit niet eerder gepubliceerd onderzoek. Gezaghebbend sporteconoom Pieter Nieuwenhuis: “Dit is catastrofaal voor de begroting.”

door Jan Colijn en Nout Peper

Het horrorscenario dat FC Twente daadwerkelijk degradeert – rechtstreeks of via play-offs - is door het bureau Hypercube op basis van statistisch onderzoek intussen becijferd op 60 procent.

In dat geval keldert de jaaromzet met 40 procent, wat voor FC Twente neerkomt op 8 tot 10 miljoen euro op jaarbasis.


Onbekend rapport
Dit blijkt uit een tot nog toe onbekend rapport van het adviesbureau Hypercube waarop RTV Oost de hand heeft gelegd. Nieuwenhuis bevestigt de conclusies van deze nota.


Volgens Nieuwenhuis wordt het bij degradatie alle hens aan dek. “FC Twente zal dan moeten snijden in de kosten. Iets wat de club de afgelopen jaren al volop heeft gedaan. Er kan dus niet meer worden gesneden in vet of vlees, maar er zal rechtstreeks in de botten moeten worden gesneden. En dat doet écht zeer.”


In de rode cijfers
Uit onderzoek blijkt dat FC Twente bij degradatie van een winst van 1,3 miljoen euro terug zou vallen naar een verlies van 4,5 miljoen euro per jaar.


Deze tot nog toe onbekende risicoanalyse dateert echter van eind 2016, toen FC Twente teruggezet dreigde te worden naar de Jupiler League. Onduidelijk is hoe groot de verliezen zijn na de ontwikkelingen van het laatste anderhalf jaar.


Weliswaar heeft de club intussen afscheid genomen van een aantal peperdure spelers, maar het ontbreekt aan een actueel overzicht van de huidige financiële stand van zaken. Vast staat wel dat de club extra kosten maakt voor het ontslag van de trainers Hake en Verbeek.


Miljoenenstrop
Er dreigt echter pas echt een miljoenstrop als FC Twente degradeert. In dat geval kelderen de totale inkomsten van de club met 30 procent, zo blijkt uit onderzoek door het bureau Hypercube, waarvan Nieuwenhuis oprichter is.

Daarbij gaat het om teruglopende sponsorinkomsten en tv-gelden, maar ook minder opbrengsten door merchandising en verkoop van eten en drinken.

Hypercube lichtte eerder al de financiële situatie van FC Twente door en adviseerde de gemeente Enschede. Op basis daarvan stelde de gemeente zich vervolgens financieel garant voor FC Twente.


Populair in de regio
In dit rapport wordt geconcludeerd dat FC Twente bij degradatie twee jaar in de Jupiler League kan overleven zonder failliet te gaan. De ontwikkelingen van de laatste tijd ten spijt, denkt Nieuwenhuis ook nu dat de club uiteindelijk komt bovendrijven. Weliswaar kunnen curatoren volgens hem consequenties verbinden aan eventuele rode cijfers, maar hij wijst vooral op de populariteit van de club in deze regio.


“Met dramatisch voetbal zitten er toch telkens weer 30.000 mensen op de tribune. Ik ga er dan ook vanuit dat het draagvlak voor de club zo groot is dat er uiteindelijk geen sprake zal zijn van een faillissement. Rustig blijven, organiseren en proberen weer terug te komen in de eredivisie. Dat is een kwestie ook van schouder-aan-schouder met z’n allen.”

Pieter Nieuwenhuis was vrijdagmiddag ook te gast in voetbalpraatprogramma De Oosttribune. Kijk hier de uitzending terug. 

Deel dit artikel: