Drie schapen gedood in Staphorst: is de wolf actief in de Kop van Overijssel?

Staphorster Roelof Coster vond afgelopen donderdag drie van zijn ooien dood in een weiland. Alle drie hadden ze halsbeten en in de buurt werden grote pootafdrukken gevonden, gaat dit om een aanval van een wolf?

"Ik werd gebeld dat mijn schapen waren uitgebroken, ik trof een schaap dood aan in het weiland waar ze liepen, de andere twee lagen in een weiland ernaast", vertelt Coster. 

Bijna zeker een wolf

Volgens de eigenaar zijn de schapen gegrepen door de wolf. "Vrijdag is er iemand van faunabeheer geweest om DNA af te nemen, die zei ook dat het voor 90 procent zeker is dat dit een aanval is van een wolf. Een van de schapen is tijdens de aanval eerst de grond ingewerkt en nog eens een paar meter meegesleurd."

Volgens Coster is het niet de eerste aanval in de omgeving. "Vorige week zijn er schapen aangevallen in de richting van Rouveen. Eén is er gedood, een aantal had halsbeten en bij één was de staart eraf gevreten."

Schadevergoeding

Als over twee à drie weken uit het DNA-onderzoek blijkt dat het inderdaad om een wolf gaat kan Coster een schadevergoeding krijgen van de provincie. "Maar het gaat hier ook een stamboeklijn die ik niet kan doorzetten, dit waren goede jonge ooien en ze hadden hoge fokwaarde, ik weet niet of de vergoeding van de provincie afdoende zal zijn."

Afschieten

Inmiddels lopen de schapen van de Staphorster wel weer buiten: "Ze lopen nu bij huis. Goed, daar kan de wolf ook komen, maar ik kan ze ook niet altijd binnenhouden." Coster is dan ook heel duidelijk met wat er met de wolf in Nederland moet gebeuren: "Daar kan ik heel kort over zijn, gelijk afschieten."

Meer over dit onderwerp:
Wolf Staphorst Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: