Duitse paasvuren zorgen voor smog en brandlucht in de grensregio

Waar de Randstad morgen last kan hebben van smog van de Overijsselse paasvuren, heeft de grensregio vandaag last van smog en brandlucht door paasvuren in Duitsland. "In Duitsland ontsteken ze de vuren altijd op paaszaterdag, wij doen dat op zondag", vertelt weerman Martin Bosch.

"Ik ben vanmorgen gebeld door een waarnemer uit Wijster, net over de grens van de provincie. Hij meldde een brandlucht", vervolgt hij. "Met de noordoostenwind is er wat smog in de lucht ontstaan, dat drijft over het noorden van het land en het zicht is er zelfs wat door beperkt."

Morgen nog meer overlast

Volgens Bosch kan vooral het noorden van Overijssel hinder ondervinden van de vieze lucht uit Duitsland. "Morgenvroeg kan dat zich herhalen. De wind is niet al te sterk en dat betekent dat het blijft hangen. Als de atmosfeer wordt schoongeveegd verdwijnt dat wel, maar dat kan even duren."

De Stichting Houtrookvrij meldde vanmorgen ernstige smog in delen van Groningen en Friesland. Door de neerslag verdwijnt dit echter snel. Zodra vanavond in Overijssel de paasvuren worden ontstoken, kan de smog tot in de regio Rijnmond voor overlast zorgen.

Meer over dit onderwerp:
Paasvuur Smog Luchtkwaliteit Nieuws
Deel dit artikel: