nieuws

Politie verspreidt fake news over snelle e-biker in Dalfsen als 1 aprilgrap

Politie
Politie © RTV Oost / Rogier van den Berg
Team Verkeer Oost-Nederland van de politie meldde vrijdag 30 maart dat het rijbewijs van een zestienjarige e-biker in Dalfsen was ingevorderd na een achtervolging in een 30-kilometerzone. Vanmorgen bleek dat het ging om een 1 aprilgrap. RTV Oost trapte er in.  Maar wat zegt deze grap, fake news dus, over de geloofwaardigheid van de politie?
En nee, RTV Oost is geen slechte verliezer, integendeel. Wij kunnen een goede grap wel waarderen, maar uit het originele bericht, dat de Politie Team Verkeer Oost-Nederland op Facebook plaatste valt nergens op te maken dat het om een grap ging. Er waren geen subtiele verwijzingen en bovendien is het bericht geschreven op 30 maart en niet op 1 april. 

Betrouwbare bron

En daarbij is de politie voor media een serieuze, betrouwbare bron. Daarvan verwacht je niet dat een serieus gebracht bericht helemaal niet waar is.
Als er al een grap bij de politie vandaan komt, moet je wel kunnen inschatten dat het om een grap gaat. Zoals bij de politie Zwolle, bijvoorbeeld. Die afdeling van de politie kwam met een 1 aprilgrap over een nieuwe pilot verkeerslichtbediening, waarbij de politie vanuit de auto verkeerslichten op afstand kan besturen. Uit het bericht van de politie Zwolle wordt wel snel duidelijk dat het gaat om een grap.

Wat zegt de politie zelf?

De politie kan niet reageren op de grap. Politiewoordvoerder Ruud Visser meldt dat hij de grap inhoudelijk niet kent en dat er niemand op eerste paasdag beschikbaar is die wel met een inhoudelijke reactie kan komen.
Op het ethische vraagstuk of de politie überhaupt 1-aprilgrappen moet maken, wil Visser ook niet ingaan. 
Bezoekers van Facebook doen dat wel onder de bekendmaking van de 1 aprilgrap door Politie Team Verkeer Oost-Nederland. 
"Het is vandaag 1 april. 1 april grap op 30 maart???? Kan er niet om lachen", schrijft Christina Hoes. Ze krijgt bijval van Niek Vloedgraven. "Jeroen Achtereekte kan jij hier om lachen? Vind dat de Politie gewoon serieus moet zijn..."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.