Niet iedereen geniet van paasvuren: veel klachten over stankoverlast

De Overijsselse traditie om op eerste paasdag paasvuren in brand te steken, wordt niet overal gewaardeerd. Op social media wordt veel geklaagd over stankoverlast en slechte luchtkwaliteit.

Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over de gevolgen van paasvuren voor het milieu. Om negen uur gisteravond zijn er bij de Milieudienst Rijnmond 250 klachten van stankoverlast binnengekomen. De Overijsselse paasvuren waren toen nog volop aan het branden. 

Milieu versus traditie

Behalve mensen die klagen over de stank, zijn er nog genoeg mensen die aangeven dat de paasvuur-traditie hoe dan ook in stand moet worden gehouden. 

Slechte luchtkwaliteit

De meetstations in de regio geven aan dat de luchtkwaliteit in Overijssel op maandagmorgen niet al te best is. In Enschede wordt de luchtkwaliteit beoordeeld als slecht en in Hellendoorn en Eibergen is de luchtkwaliteit onvoldoende. 

De meetstations in het westen van het land meten allemaal een matige luchtkwaliteit. Alleen in Zeeland en Limburg is de luchtkwaliteit goed.

Zwakke wind

Dat de rook van de paasvuren blijft hangen komt omdat er maar weinig wind staat. "Er is weinig luchtbeweging", vertelt weerman Martin Bosch. "Door de zwakke wind blijft de smog dan een beetje hangen."

Toch valt het met mistvorming volgens Bosch nog wel mee. "Je ziet hier en daar een blauwachtige waas over het landschap, maar de echte mistvorming valt mee."

Meer over dit onderwerp:
Paasvuur Milieu Nieuws
Deel dit artikel: