Klooster Nieuw Sion in Diepenveen begint met een jongerenklooster

Op Nieuw Sion in Diepenveen wordt een jongerenklooster gevestigd. Vijftien jonge mensen (ruwweg tussen de 20 en 30 jaar oud) kunnen daar twee tot twaalf maanden verblijven om tot rust te komen en te leven op het ritme van de kloosterlijke getijdengebeden. Het is het eerste jongerenklooster in Nederland.

Het afgelopen jaar is veel ervaring opgedaan met jongerenweekenden.  Sommige weekenden trokken volgens initiatiefnemer Catharinus van den Berg wel zeventig deelnemers.

"In het begin van zo'n weekend zijn de jongeren allemaal gigantisch druk met elkaar en met hun mobiel maar aan het einde, zondagmiddag bij de laatste viering, zijn ze allemaal zeven minuten stil." Van den Berg gaat met zijn gezin wonen in het Jongerenklooster.

Tijd voor gebed

De 26-jarige Debora Dijkstra overweegt serieus om een paar maanden te gaan wonen in het Jongerenklooster. Ze laat zich te vaak afleiden door haar mobiele telefoon,  maar vindt het ook moeilijk om die weg te leggen, "want het is ook mijn werktelefoon". Ook zou ze meer tijd vrij maken voor gebed. In het Jongerenklooster wordt drie keer per dag een korte viering gehouden.

Stilte, contemplatie, gastvrijheid en gebed

Het kloostercomplex is eigendom van de interkerkelijke stichting Nieuw Sion, die er naar streeft om de voormalige Trappistenabdij een nieuwe dynamiek te geven als een plek van stilte, contemplatie, gastvrijheid en gebed. Het Jongerenklooster gaat er twee verdiepingen huren. De stichting Nieuw Sion wil naast het Jongerenklooster zelf ook een leefgemeenschap beginnen. 

Burn-out en depressie

In een tijd dat een op de vijf twintigers kampt met verschijnselen van burn-out of depressie, en een veel groter percentage in hun leven onrust en chaos ervaart, wordt het Jongerenklooster een plek waar je echt contact kunt maken - met jezelf, anderen en wellicht ook de Ander, stelt het persbericht.

Het Jongerenklooster gaat in september van start.

Overijssel Vandaag 5 april

Hoogtij 8 april

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Klooster cultuur jongeren Deventer religie Verhalen
Deel dit artikel: