nieuws

Voor 4 miljoen euro wordt Zwolle de Silicon Valley van de kunststofsector

De provincie moet meer doen om de kunststofindustrie voor de regio te behouden. Die uitspraak doet directeur Kinket van het Polymer Science Park in aanloop naar het Nationaal Kunststof Congres deze week in Steenwijk.
Overijssel neemt al vele decennia een bijzondere positie in het nationale kunststoflandschap. Vooral Steenwijk heeft een rijke geschiedenis met bedrijven als Kornelis, Dyka en Beutech. Maar ook in de regio Zwolle is de kunststofsector met met bedrijven als Wavin en Veolia goed vertegenwoordigd. Toch is het volgens Kinket een flinke uitdaging om de bijzondere positie te behouden.

Innovatie

“Daar is innovatie voor nodig”, zegt directeur Kinket van het Polymer Science Park. “Alleen is het voor individuele bedrijven niet gemakkelijk om te innoveren. Die zijn druk genoeg met hun dagelijkse bedrijfsprocessen.” Belangrijk is daarom dat bedrijven samenwerken en dat gebeurt ook steeds meer op het Polymer Science Park in Zwolle. “Ik kan gerust zeggen dat we hierin wereldwijd voorop lopen”, zegt Kinket.

‘Vol gas vooruit’

Wel vindt de directeur dat het nu ‘vol gas vooruit moet’ en daarvoor is de hulp van de overheid nodig. “Alleen laat die het op dit moment wat afweten. Alles is wat kleinschalig en rommelig opgezet het park. Dat is niet goed voor onze uitstraling naar bijvoorbeeld grote internationale bedrijven. Ik heb een droom dat je langs de A28 in het groot Polymer Science Park ziet staan, waar je niet omheen kunt. Iets waar we allemaal trots op zijn.”
Kinket doet vooral een beroep op de provincie om flink te investeren; minimaal vier miljoen euro. “Op dit moment draait het park vooral op geld van betrokken bedrijven. Dat is ook goed, maar het betekent niet dat de bedrijven alle kosten voor hun rekening moeten nemen. Ook zouden we graag willen dat de provincie wat meer buiten Overijssel zou lobbyen voor de regionale kunststofsector.”

Nationaal Kunststof Congres

Die boodschap zal ze duidelijk overbrengen tijdens het Nationaal Kunststof Congres in Steenwijk op 5 maart in Steenwijk. Bij dat congres is ook de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum aanwezig.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.