Crime Passionel in Zwolle, eindigt de tbs voor dader?

'Alide, I Love You', schreef hij die week nog met koeienletters op de A28 bij Zwolle. Maar het mocht niet baten. Alide verbrak de relatie met Peter, waarna hij door het lint ging en haar doodstak op oudejaarsdag 1994.

Vandaag komt de zaak voor bij de rechtbank in Zwolle. Destijds werd Peter de V. veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs. Vandaag bekijkt de rechter of de tbs-maatregel van de inmiddels 48-jarige Peter verlengd moet worden.

 

Longstay

Peter de V. verblijft in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Van daaruit werkt hij meerdere dagen in de week. Tot een aantal jaren geleden verbleef hij op de longstayafdeling, een plek waar je als patiënt niet gauw vanaf komt. 

 

Het verhaal van Peter en Alide hangt van ellende aan elkaar. In de periode voorafgaand aan die fatale avond, wonen ze in een caravan bij de toenmalige 'Herberg' van Joop van Ommen, de WRZV-hallen.

Herberg 

Van Ommen vertelde een aantal jaren geleden in de Herbergkrant het volgende: "Peter werd door zijn moeder, een Amsterdamse hoer, als baby te vondeling gelegd. Helemaal verwaarloosd en uitgedroogd werd hij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht. Z’n hersens hebben daar een enorme opdonder van gehad. Hij kwam bij pleegouders op een boerderij in Steenwijk terecht."

Tekst gaat verder onder de foto.

Peter de V. (rechts) bij Joop van Ommen (Foto: Herbergkrant)
Peter de V. (rechts) bij Joop van Ommen (Foto: Herbergkrant)
Fotograaf: Herbergkrant
Peter de V. (rechts) bij Joop van Ommen

Ook Peter de V. zelf komt in het artikel aan het woord: "Het waren goede pleegouders. Maar toen mijn pleegmoeder ongeneeslijk ziek werd, ging met mis met mij. Ik vloog een leraar aan, die weigerde mij naar haar in het ziekenhuis te laten gaan. Als gevolg daarvan moest ik naar de jeugdgevangenis. En daar heb ik drugs leren gebruiken."

 

Aan lager wal

"Later heb ik in de binnenvaart gezeten, maar dat was niks. In Zwolle ben ik van het schip af gestapt. Daarna heb ik een tijdje als uitzendkracht bij Scania gewerkt, maar dat hield op toen er geen werk meer was. Uiteindelijk moest ik m’n huis uit omdat ik de huur niet meer kon betalen. En toen ben ik naar Joop gegaan. Het voelde alsof ik thuis kwam."

 

In de tussentijd had hij Alide leren kennen. Ze kennen een echte haat-liefde-verhouding. Volgens Joop van Ommen vlogen ze elkaar het ene moment letterlijk in de haren, om vervolgens liefdevol rond te fietsen door de stad. 

 

Wiegendood

Alide en Peter kregen een zoontje. Die overleed na een half jaar aan wiegendood. Sinds die tijd ging het snel slechter met hun relatie en gingen ze steeds meer drugs gebruiken. 

 

Op oudejaarsavond 1994 vond Peter een briefje van Alide. Daarop stond dat ze een andere vriend had.  Peter de V. zegt in de Herbergkrant: "Ze zei dat ik beter op had moeten letten. Dat het niet gebeurd zou zijn als ik het allemaal anders gedaan had, en dat het mijn schuld was. Toen sloegen bij mij de stoppen door." 

 

Mes

Peter gooide Alide tegen de verwarming en stak haar meerdere malen met een mes, in het hoofd en de borst. Een aantal dagen later is ze gevonden door haar vader. Alide werd 26 jaar. 

Meer over dit onderwerp:
tbs Zwolle moord Herberg IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: