Afvalbedrijf Attero alweer verkocht, nu voor 750 miljoen euro

Investeringsfonds Waterland verkoopt Attero - voorheen Essent Milieu geheten - voor 750 miljoen euro aan twee buitenlandse investeringsmaatschappijen. Attero, met het hoofdkantoor in Wilp, werd nog maar vier jaar geleden door gemeenten en provincies, waaronder Overijssel, verkocht voor 170 miljoen euro.

'Er is toen wel iets misgegaan...'

Vanuit het Overijsselse provinciehuis zal de verkoop van afvalgigant Attero met een wrang gevoel worden bekeken. In 2014 was Overijssel nog eigenaar van 18,7 procent van de aandelen. Na de verkoop dat jaar mocht de provincie zo'n 32 miljoen bijschrijven. Met de kennis van nu een laag bedrag.

Met gevoel voor understatement zegt Robert Jansen, fractievoorzitter van GroenLinks in de provincie; "er is toen wel iets misgegaan". GroenLinks was samen met de SP destijds tegen verkoop, omdat ze afvalinzameling en verwerking een publieke taak vindt. 

'Te goedkoop verkocht'

Al snel kwam de gedachte dat het bedrijf te goedkoop was verkocht, want een jaar later keert de nieuwe eigenaar zichzelf 183 miljoen aan dividend uit. Eigenaar Waterland zet het bedrijf in de verkoop. Naar verluid zouden Chinese geïnteresseerde partijen een miljard euro overhebben voor Attero.

Haastige verkoopprocedure kostte geld

Politieke druk in vooral Brabant zorgt voor een onderzoek door de Zuidelijke Rekenkamer naar de verkoopprocedure. Daaruit blijkt dat de provincies vooral haast hadden met de verkoop omdat ze afvalinzameling en verwerking geen overheidstaak meer vonden. Die insteek heeft geld gekost. 

Buitenlandse eigenaren Attero

Attero, met vorig jaar een omzet van 287 miljoen euro, een winst 11,8 miljoen en 800 werknemers, wordt nu naar verluidt voor 750 miljoen euro gekocht door het Britse 3i Infrastructure en het Duitse DWS. Dat is 580 miljoen meer dan in 2014 werd betaald voor Attero. De Europese Commissie moet haar goedkeuring nog geven aan de geplande overname.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Attero provincie Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: