nieuws

OM eist tbs met dwangverpleging tegen brandstichter zorginstelling Markelo

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © Cindy Hofhuis
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Almelo tbs met dwangverpleging geëist tegen een verstandelijk beperkte 33-jarige man. De uit Syrië afkomstige man zou in juni vorig jaar brand hebben gesticht in een kamer van zorginstelling Aveleijn in Markelo.
Gealarmeerde medewerkers troffen de man buiten westen aan op zijn kamer, deze stond vol rook. Twee brandende tassen met kleding waren hiervan de oorzaak. Medewerkers hebben de man van de verstikkingsdood gered.
Gedragsdeskundigen onderzochten de man en concludeerden dat de 33-jarige verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is.

Ingewikkelde problematiek

Volgens de deskundigen is een behandeling van de man door zijn ingewikkelde problematiek erg lastig. In de negen maanden na de brand hebben drie gespecialiseerde klinieken de man afgewezen omdat zijn problemen te ernstig zijn. Gedragsdeskundigen adviseren de rechtbank om een tbs met dwangverpleging op te leggen. 
Die conclusie neemt de officier van justitie over, volgens haar is de kans op herhaling zo groot dat de maatschappij een groot risico loopt als de man zonder behandeling terugkeert.

Gedwongen opname

De advocate van de man ziet hem liever een jaar gedwongen worden opgenomen in een kliniek. Volgens haar is de kans dat de man de rest van zijn leven in een tbs-instelling belandt is groot.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.