nieuws

Weidevogels verdienen nog meer bescherming, provincie komt met actieplan

De weidevogels verdwijnen uit ons landschap. De kievit, scholekster en de grutto zijn inmiddels zeldzaam te noemen. De provincie vindt het nu genoeg en komt met een actieplan.
"We zouden bijvoorbeeld het grasland minder vroeg kunnen maaien, zodat de nesten meer beschutting hebben", vertelt Hester May, gedeputeerde van de provincie Overijssel. "Maar we kunnen ook zorgen voor een kruidenrijk grasland, zodat de vogels meer insecten te eten hebben."
Daarnaast zijn roofdieren ook de oorzaak van de afname van de weidevogels. "Meer dan 50% van de nesten wordt aangevreten door vossen, dassen of andere roofdieren", zegt Joachim van der Valk van de provincie Overijssel. "We kunnen daar natuurlijk ook maatregelen tegen treffen, zoals het weghalen van bossen of andere ruigtes. Op die manier hebben de vossen geen schuilplek meer." 
Dat de weidevogels beschermd moeten worden, is volgens Obe Brandsma van de provincie Overijssel een belangrijke verantwoordelijkheid. "Het grootste deel van de Europese grutto's groeit hier in Nederland op. Wij moeten dus onze verantwoordelijkheid nemen."
Voor de zomer wil gedeputeerde May het actieplan klaar hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.