nieuws

Geen vandalisme, maar schade door storm en vrieskou bij begraafplaats in Diepenheim

Uit onderzoek blijkt dat de Diepenheimse graven niet door mensen zijn vernield, maar dat ze door de storm in januari zijn beschadigd. "De conclusie van de bezoekster en de politie was misschien wat kort door de bocht", vertelt Diny Schreurs, woordvoerster van de gemeente Hof van Twente.
Een bezoekster van de begraafplaats meldde afgelopen zaterdag bij de politie dat er graven waren beschadigd. Al snel werd door de politie de conclusie getrokken dat het om vandalisme zou gaan.
"Ik kan hier absoluut niets anders van vinden dan dat degene die dit gedaan heeft, zich diep moet schamen", meldde Politie Hof van Twente.

Geen vandalisme, maar storm- en vriesschade

Na een aantal dagen onderzoek te hebben gedaan, kan de gemeente stellen dat het om storm- en vriesschade gaat. "De beschadigingen zijn enkel bij één rij graven te zien", zegt Schreurs. "Het kan om een harde windstoot tijdens de storm in januari gaan."
Een bloemenperkje voor een graf in diezelfde rij was omgewroet. Nu blijkt dat het daar ging om konijnen die van de planten hadden gegeten. 

Te snel getrokken conclusie

"Niet iedereen komt wekelijks bij het graf van een overledene. Als daar een poosje tussenzit, legt niet iedereen meteen de link met een storm van twee maanden geleden", vertelt Schreurs. "Toch was de conclusie misschien wat snel getrokken."

Hoe nu verder?

"Sommige graven hebben nog een rechthebbende, daar moeten we contact mee opnemen", vertelt de woordvoerster. "Samen moeten we overleggen of en hoe de graven zullen worden opgeknapt."
De verouderde graven zonder rechthebbende zal de gemeente zelf restaureren. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.