nieuws

Personeel Akzo in Deventer en Hengelo gaat actie voeren voor pensioenfonds

AkzoNobel
AkzoNobel © RTV Oost
Het personeel van Akzo gaat actie voeren omdat ze wil dat de directie het pensioenfonds aanvult met 400 miljoen euro. Het begint met handtekeningen, maar als de directie niet toegeeft volgen hardere acties, laat de FNV weten.
Volgens de FNV is 400 miljoen euro nodig om het pensioen voor medewerkers van Akzo ook de komende jaren weer te kunnen indexeren. Dat de kwestie nu aan de orde komt is logisch; de verkoop van Specialty Chemicals is op papier rond en levert Akzo netto 7,5 miljard euro op. De vestigingen in Deventer en Hengelo zijn onderdeel van Specialty Chemicals.

Opbrengst verkoop naar aandeelhouders

De directie van Akzo heeft al vorig jaar, toen de verkoop werd aangekondigd, laten weten dat het merendeel van de verkoopopbrengst als dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.
Die verkoop werd toen aangekondigd om boze aandeelhouders gerust te stellen. De top van Akzo had net een vijandelijke overname door het Amerikaanse PPG succesvol gedwarsboomd en wilde een grote groep boze aandeelhouders met deze toezegging tevreden stellen. 

Personeel wil afrekenen

Maar personeel en bonden vinden dat zij ook recht hebben op 400 miljoen om het pensioen 'waardevast' te maken. Zij vinden ook dat directie van Akzo die 'morele plicht' heeft omdat ten tijde van de vijandelijke overname het personeel zich vierkant achter directie schaarde en met massale acties de publieke opinie wist te beïnvloeden in het voordeel van Akzo. Kortom; tijd om af te rekenen, vinden personeel en bonden. 

Petitie personeel Akzo

De eerste actie is het overhandigen van een petitie met handtekeningen van het Akzo-personeel. Al naar gelang de reactie van de directie zullen er steviger acties volgen. Daarbij worden werkonderbrekingen en stakingen niet uitgesloten volgens het FNV bestuurder Erik de Vries.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.