Nog geen beslissing over verlenging tbs van moordenaar Zwolse Alide van Eerten

De moordenaar van de Zwolse Alide van Eerten blijft de komende tijd nog onder behandeling bij Forensisch Psychiatrisch Centrum Oostvaarderskliniek. Dat bleek vandaag bij de rechtbank Zwolle, waar de zaak werd aangehouden. Een getuige-deskundige van de kliniek was niet op komen dagen. "Die heeft de uitnodiging waarschijnlijk over het hoofd gezien", aldus de Officier van Justitie.

De dader zelf, de 48- jarige Peter de V., was er ook niet. "Maar de volgende zitting zal hij er zijn", aldus zijn advocate. De V. werd halverwege jaren '90 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs voor het doodsteken van zijn vriendin Alide, op oudejaarsavond 1994.

Ze had hem laten weten een andere vriend te hebben, waarna hij door het lint ging. Hij gooide z'n vriendin tegen de verwarming en stak haar meermalen in hoofd en borst. Ze werd een aantal dagen erna gevonden door haar vader.  

Longstay

Peter de V. is net overgeplaatst naar de Oostvaarderskliniek in Almere en verblijft daar op een resocialisatie-afdeling. Tot een aantal jaren geleden verbleef hij op de longstayafdeling van de Van Mesdagkliniek, een plek waar je als patiënt niet snel vanaf komt. "Het gaat goed met meneer", zegt zijn advocate. "In minder dan een jaar is hij van niets naar onbegeleid verlof gegaan."

Zijn advocate wilde dan ook graag dat zijn behandeling op voorwaarden werd geschorst. Maar de rechtbank wil eerst de getuige-deskundige en Peter de V. zelf horen.  De volgende zitting is waarschijnlijk over anderhalve maand. 

 

Ellende

Het verhaal van Peter en Alide hangt van ellende aan elkaar. In de periode voorafgaand aan die fatale avond, wonen ze in een caravan bij de toenmalige 'Herberg' van Joop van Ommen, de WRZV-hallen.

Herberg 

Van Ommen vertelde een aantal jaren geleden in de Herbergkrant het volgende: "Peter werd door zijn moeder, een Amsterdamse hoer, als baby te vondeling gelegd. Helemaal verwaarloosd en uitgedroogd werd hij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht. Z'n hersens hebben daar een enorme opdonder van gehad. Hij kwam bij pleegouders op een boerderij in Steenwijk terecht."

Tekst gaat verder onder de foto

Peter de V. bij Joop van Ommen (Foto: Herbergkrant)
Peter de V. bij Joop van Ommen (Foto: Herbergkrant)
Fotograaf: Herbergkrant
Peter de V. bij Joop van Ommen

Ook Peter de V. zelf komt in het artikel aan het woord: "Het waren goede pleegouders. Maar toen mijn pleegmoeder ongeneeslijk ziek werd, ging met mis met mij. Ik vloog een leraar aan, die weigerde mij naar haar in het ziekenhuis te laten gaan. Als gevolg daarvan moest ik naar de jeugdgevangenis. En daar heb ik drugs leren gebruiken."

 

Aan lager wal

"Later heb ik in de binnenvaart gezeten, maar dat was niks. In Zwolle ben ik van het schip af gestapt. Daarna heb ik een tijdje als uitzendkracht bij Scania gewerkt, maar dat hield op toen er geen werk meer was. Uiteindelijk moest ik m’n huis uit omdat ik de huur niet meer kon betalen. En toen ben ik naar Joop gegaan. Het voelde alsof ik thuis kwam."

 

In de tussentijd had hij Alide leren kennen. Ze kennen een echte haat-liefde-verhouding. Volgens Joop van Ommen vlogen ze elkaar het ene moment letterlijk in de haren, om vervolgens liefdevol rond te fietsen door de stad. 

 

Wiegendood

Alide en Peter kregen een zoontje. Die overleed na een half jaar aan wiegendood. Sinds die tijd ging het snel slechter met hun relatie en gingen ze steeds meer drugs gebruiken.

 

Op oudejaarsavond 1994 vond Peter een briefje van Alide. Daarop stond dat ze een andere vriend had. Peter de V. zegt in de Herbergkrant: "Ze zei dat ik beter op had moeten letten. Dat het niet gebeurd zou zijn als ik het allemaal anders gedaan had, en dat het mijn schuld was. Toen sloegen bij mij de stoppen door." Alide werd 26 jaar.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Rechtbank Overijssel tbs IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: