Boer uit Okkenbroek wil vogelvrije alpaca's beveiligen met gps-zender of chip

Alpaca-boer Frans ten Have uit Okkenbroek gaat de mogelijkheden onderzoeken om de onder dieven zo populaire dieren voortaan te beveiligen met een gps-zender of chip. Niets doen betekent volgens de Sallandse veehouder immers dat alpaca’s vogelvrij rondlopen. Ten Have werd vorige week beroofd van zijn geliefde Liesje.

Ten Have begint nu een landelijk meldpunt in een ultieme poging een einde te maken aan het slepende probleem van de alpaca-diefstallen.


Tweede alpaca-roof
Dieven gingen er vorige week vandoor met Liesje, de drie jaar oude vrouwtjes-alpaca van Ten Have. Het is daarmee de tweede keer dat de Okkenbroekse boer ten prooi valt aan de dieven. “Zo’n alpaca kost al snel 1.000 tot 1.500 euro. Maar los daarvan: Liesje was met die mooie witte snoet een van mijn favorieten.” Ten Have heeft nu nog acht alpaca’s over.


Hoog knuffelgehalte
Het probleem van alpaca-diefstallen speelt intussen al jaren. De dieren zijn vanwege hun hoge knuffelgehalte erg populair onder criminelen. Ook zou de kwalitatief hoogwaardige wol veel geld waard zijn.


Beu
Ten Have is het beu: “De meeste alpaca-boeren houden zich bewust koest. In de hoop dat het probleem dan wel overwaait. Maar de praktijk wijst inmiddels uit dat dat dus niet het geval is.”


Landelijk meldpunt
Vandaar dat Ten Have nu een landelijk meldpunt wil lanceren. “Nee, niet via Facebook ofzo. Het alpaca-wereldje is heel klein. Ons kent ons. Gedupeerde eigenaren weten mij dus wel te vinden.”

De gegevens speelt hij vervolgens door naar de politie om zo het probleem landelijk in kaart te kunnen brengen. “Als we dan zorgen dat het 'signalement' van gestolen alpaca's algemeen bekend wordt, kunnen de dieven er hier in Nederland in ieder geval niets mee."


High-tech beveiliging
Bovendien onderzoekt hij Ten Have de mogelijkheden de alpaca’s met high-tech middelen te beveiligen. Naar voorbeeld van de lokfiets zoals de politie die inzet om fietsendieven op te sporen.


“Een gps-zender heeft als nadeel dat die doorgaans aan een halsketting vastzit, die de dieven simpelweg kapot kunnen knippen. Maar wellicht dat er andere mogelijkheden bestaan om een gps-zendertje op onzichtbare manier te bevestigen. Of een onderhuidse chip misschien?. Vast staat dat er iets moet gebeuren. Want ik ben niet van plan lijdzaam toe te zien hoe dieven er met onze alpaca’s vandoor gaan.”

Meer over dit onderwerp:
Okkenbroek Deventer Nieuws
Deel dit artikel: