nieuws

Ondermijning door criminaliteit onder de aandacht van ondernemers

Vrijwel dagelijks wordt in Twente een hennepkwekerij opgerold. Energieleverancier Enexis lijdt er jaarlijks miljoenen euro's schade van. Maar er is in de verborgen criminaliteit veel meer dan hennep. Kent u een restaurant zonder klanten? Een kapper of autobedrijf dat overdag nooit open is? Een kassencomplex dat wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt?
De Veiligheidsregio Twente organiseerde dinsdagavond een bijeenkomst voor ondernemers in de regio Twenterand. Want steeds meer en vaker proberen criminelen ook in Twente gebruik te maken van de schijnbare anonimiteit die het buitengebied of bedrijventerreinen hen biedt. “Criminelen proberen op veel andere manieren in de veiligheid van de bovenwereld te komen”, zegt Nicole Lieve van de Veiligheidsregio Twente.

Je buurman

Het doel van de bijeenkomst is ondermijning door criminelen breed onder de aandacht te brengen. “Het ‘onzichtbare zichtbaar’ maken”, zegt Nicole Lieve, programmaleider ondermijning van de Veiligheidsregio Twente. "Het kan ook je buurman zijn. Als we ons daar met z’n allen bewust van zijn, kunnen we samen ondermijnende criminaliteit proberen tegen te gaan."
Ze komt met veel voorbeelden waarmee ze duidelijk wil maken dat ondermijning er ongemerkt in kan sluipen.
"Een koeriersbedrijf met een aantal medewerkers bijvoorbeeld. De planner weet altijd wat er op de heenweg in de laadruimte ligt maar wat weet hij van de lading op de terugweg? Hoe zeker ben je ervan dat je personeel niet is omgekocht?” Nicole somt moeiteloos de praktijkvoorbeelden op die ze in de afgelopen jaren is tegen gekomen.

Woningen, loodsen of containers

XTC-laboratoria en hennepkwekerijen worden in woningen, maar vaker nog ontdekt in loodsen, schuren of containers die gehuurd zijn. De verhurende ondernemer kan enorme schade leiden, alleen omdat hij criminelen onderdak bood. “Er staan nogal wat vierkante meters bedrijfsruimte vrij. Criminelen hoeven niet veel moeite te doen om plek te vinden, dus daar moeten we dan wel op letten met z’n allen”, zegt Hans Bakker van het MKB. "Heb je een bedrijf op het industrieterrein? Loop es bij de buurman binnen voor een bak koffie. Zo kom je te weten wat er gebeurt om je heen."

Mobiele kwekerij

Jans Pepping van netbeheerder Enexis laat me een zeecontainer zien. Van buiten een roestige bonk staal maar van binnen lijkt kosten noch moeite gespaard om de wietopbrengst zo hoog mogelijk te krijgen. Enexis heeft een container ingericht zoals ze ze vaker aantreffen.
Pepping legt uit hoe met een sterk filter de wietlucht toch schoon uit de container komt.
“Containers als deze komen we vaak tegen in loodsen waar dan vierkante meters wordt gehuurd. Wat je ook steeds meer ziet, is dat zo’n container achterop een vrachtwagen steeds naar een andere locatie wordt gereden. Als de oogst binnen is, dan rijden ze de mobiele kwekerij naar een andere plek.” Enexis neemt deel aan de avond omdat ook de netbeheerder grote schade lijdt. "Maar voor ons is de veiligheid het belangrijkste", zegt Pepping. "Want er wordt heel wat gerommeld met electra, waardoor het voor politie en brandweer maar ook voor de argeloze burger levensgevaarlijk kan zijn."
De verschillende Veiligheidsregio’s organiseren de komende tijd meerdere bijeenkomsten over ondermijning.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.