nieuws

Rechtszaak moordaanslag Enschede uitgesteld: Deskundigen kwamen niet opdagen

Rechtszaak moordaanslag Enschede uitgesteld: Deskundigen kwamen niet opdagen
Rechtszaak moordaanslag Enschede uitgesteld: Deskundigen kwamen niet opdagen © RTV Oost
De rechtszaak tegen de 63-jarige Hagenaar die zijn ex-vrouw zou hebben geprobeerd te vermoorden bij een tankstation in Enschede, is uitgesteld. Twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) waren niet naar Almelo gekomen terwijl hun aanwezigheid wel nodig was.
Dat de deskundigen niet aanwezig zijn, is 'een interne communicatiefout', zo staat in een mail van het PBC. "een van de deskundigen zit in het buitenland en de ander heeft de oproep niet ontvangen."

Uitstel

Vorig jaar werd de verdachte onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het PBC concludeerde dat tbs met dwangverpleging de enige optie is. De reclassering vond in Balkbrug een kliniek die concludeerde dat een lichtere vorm van tbs ook mogelijk was. Dit was voor het OM en de advocaat van de 63-jarige aanleiding om de rechters om uitstel van de zaak te vragen. Beide partijen willen de deskundigen namelijk om opheldering vragen. 
Ondanks de afwezigheid van de beide deskundigen kon de rechtbank wel een begin maken met de behandeling van de strafzaak. De verdachte zou twee jaar geleden voor de tankshop met zijn auto zijn ingereden op zijn 57-jarige ex-vrouw. Na de aanrijding zou hij haar met een mes te lijf zijn gegaan. Zij raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.

Ongeluk
Vanmiddag zei de verdachte dat hij die dag per ongeluk via een omweg vanuit Hamburg in Enschede bij het tankstation terechtkwam. Daar zag hij tot zijn grote verbazing zijn ex en haar nieuwe vriend lopen. Hij zegt niet meer te weten wat daarna gebeurde. Wel verklaarde hij dat het omverrijden van zijn ex een ongeluk was; "ik zag haar staan en heb haar aangereden." Hij zegt niet te weten hoe het komt dat zijn ex een diepe snee in haar hals opliep waar ze bijna aan overleed. 
Op beelden van een bewakingscamera zou te zien zijn dat de man bij het tankstation aankomt en zijn ex bewust met zijn auto onderuit rijdt. Vervolgens zou hij zijn uitgestapt om achter de nieuwe vriend van zijn ex aan te rennen. Even later zou hij weer terug zijn gekomen met een klein voorwerp in zijn hand. Hij boog zich daarna over zijn ex, die op de grond lag.
Volgens het Openbaar Ministerie is dat het moment waarop hij met een hobbymes de keel van zijn ex doorsnijdt. De vrouw zou de aanslag zonder ingrijpen van een getuige niet overleefd hebben. 

DNA
Het hobbymes werd bij het tankstation gevonden. Op het handvat van het vlijmscherpe mes werd DNA-materiaal van de 63-jarige gevonden. Opmerkelijk genoeg werden er geen bloedsporen van het slachtoffer op het mes gevonden. Hoe dat kan, werd niet duidelijk. 
In de dagen voor de aanslag was de verdachte meermaals gezien bij de woning van de vrouw, niet ver van het tankstation. Een buurman zag een man met een capuchon zich verstoppen op de achterbank van een auto en noteerde het kenteken.

"Klaar om bloed te vergieten"

Op de telefoon van de man werd een bericht gevonden dat volgens het OM aangeeft wat hij van plan was: zijn ex en haar nieuwe vriend doden, en waarschijnlijk zichzelf ook. "ik heb mijn hoofd geschoren en de lijkwade aangetrokken", zo staat in het bericht. "Ben kalm, ik ben klaar om bloed te vergieten van drie personen en een einde te maken aan deze schandvlek." 
De zaak gaat over maximaal drie maanden verder.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.