nieuws

RIVM stelt nader onderzoek in naar fijnstof-uitstoot door paasvuren

Het RIVM gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar de fijnstof-uitstoot door paasvuren
Het RIVM gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar de fijnstof-uitstoot door paasvuren © Gertjan Tichelaar
Het Rijksinstituur voor Milieu (RIVM) stelt een onderzoek in of het publiek voortaan nauwkeuriger kan worden gealarmeerd tegen smog, veroorzaakt door paasvuren. “We waarschuwen hier ook nu al tegen, maar gaan bekijken of we dit in de toekomst met cijfers kunnen onderbouwen”, aldus RIVM-woordvoerder Coen Berends.
Na het afgelopen paasweekeinde is de discussie over fijnstof-uitstoot door paasvuren tot grote hoogte opgelaaid. Tegenstanders willen dat er een verbod komt.

Noodklok
Vanuit de Randstad kwamen dit weekeinde honderden klachten. Bovendien heeft de Stichting Houtrookvrij de noodklok geluid omdat de fijnstof-uitstoot zelfs 50 procent hoger zou liggen dan door vuurwerk.

Het RIVM - dat de verantwoordelijk minister adviseert - heeft inmiddels becijferd dat de paasvuren gedurende twee goed zijn voor tien procent van de totale jaarlijkse uitstoot door zogenoemde houtgestookte vuren. “Dat is dus een behoorlijk aandeel”, aldus zegsman Berends.

Smog
Ook nu al waarschuwt het RIVM onder anderen COPD-patiënten tegen smog. De komende maanden wordt het probleem rond de paasvuren nader in kaart gebracht. Volgens RIVM-woordvoerder Berends is het de bedoeling een systeem te ontwikkelen dat kan nagaan of er in een bepaalde regio sprake is van fijnstof. Via Luchtmeetnet kan dit dan door organisaties en particulieren worden geraadpleegd. “We gaan nu kijken of zo’n model technisch haalbaar is en of dit wetenschappelijk te onderbouwen is.”

Jaarlijkse registratie
Het was de Stichting Houtrookvrij die bij het RIVM aandrong om jaarlijks een registratie te maken van de fijnstof-emissie door paasvuren. De stichting wil op die manier weten wat de gezondheidsrisico’s zijn. "Niet omdat we per se een einde wil maken aan deze traditie”, zo benadrukt voorzitter Pauline Nijenhuis. “Maar wel omdat we aandacht willen vragen voor bijvoorbeeld astmapatiënten.”

Volgens het RIVM is nog onduidelijk of er voortaan een registratie komt van de fijnstof-emissie door paasvuren: “We gaan de effecten inventariseren aan de hand van het aantal paasvuren dit jaar en de grootte ervan. Eind dit jaar weten we of het technisch haalbaar is om voortaan jaarlijks met emissiecijfers te komen.”

Laconieke reactie

De organisatoren van paasvuren reageren vooralsnog laconiek op alle kritiek op de paasbulten. Volgens hen zal het zo’n vaart niet lopen met een eventueel verbod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.