Boventoren kerk Kampen aan het verzakken, restauratie noodzakelijk

De Boventoren van de Bovenkerk in Kampen is structureel aan het verzakken. Om verder scheefzakken te stoppen, wordt de toren gerestaureerd.

Bouwbedrijf Hanzebouw, dat in in 2009 ook de restauratie van de Nieuwe Toren uitgevoerde, gaat de restauratie uitvoeren. Om het kenmerkende stadsbeeld van Kampen weer in goede staat te brengen, wordt de fundering verstevigd en worden de gevels gerestaureerd. Schade door zetting van de toren wordt hersteld en ook het opgaande muurwerk van tufsteen wordt met deze omvangrijke restauratie hersteld.

De restauratie voorkomt ook eventuele schade aan het orgel van de Bovenkerk. Door de verzakking van de toren komt er steeds meer spanning op de ankerstaven, waarmee het orgel bevestigd is aan de toren. Ook is het straks weer mogelijk om de klokken van de Bovenkerk te luiden en het volledige luidprogramma uit te voeren.

Kosten
Volgens de gemeente gaat het om een unieke, specialistische en ingrijpende restauratie en dat brengt hoge kosten met zich mee. De provincie betaalt 570.000 euro voor de restauratie, de rest moet de gemeente betalen. In totaal was de restauratie van de kerk begroot op 825.000 euro, maar dat bedrag gaat volgens de gemeente hoger uitvallen.

'De vereiste eigen bijdrage van de gemeente ligt hoger dan het bedrag dat al gereserveerd was voor de restauratie. Ook liggen de prijzen voor zowel arbeid als materiaal hoger dan een paar jaar geleden toen de oorspronkelijke begroting opgesteld werd', laat de gemeente weten.

Restauratie noodzakelijk

“Restauratie van de Boventoren is noodzakelijk", zegt Wethouder Marieke Spijkerman.

"De Boventoren is een van de toonaangevende monumenten in Kampen. Het is belangrijk om de toren te herstellen en voor de toekomst te behouden. Ik verheug me erop dat we straks weer kunnen genieten van het klokgelui van de Boventoren.”

De omwonenden worden op de hoogte gesteld en gehouden van de werkzaamheden en de te verwachten overlast rond de Boventoren.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: