Denemarken in trek bij boeren die willen emigreren

Na Duitsland, België en Canada is Denemarken het meest populair als emigratieland onder boeren. Ook de familie Hargeerds uit Markelo verhuisde er naar toe. De bedrijven zijn daar een stuk goedkoper en er zijn meer mogelijkheden om uit te breiden.

De Hargeerds hadden het prima naar hun zin in Markelo, maar ze konden met hun bedrijf niet meer uit de voeten op hun land. Ze krijgen in Denemarken grofweg drie keer zoveel koeien en tien keer zoveel grond ter beschikking. Dat biedt mogelijkheden die ze hier niet hebben.

Meer grond en goedkopere bedrijven

Denemarken is in opkomst als emigratieland onder agrariërs. Het ligt op korte afstand van Nederland en met relatief weinig vermogen kun je een voldoende groot bedrijf overnemen of opstarten. 

Voor een melkveebedrijf wordt gemiddeld twintigduizend euro per hectare betaald. Dat is inclusief gebouwen, vee en inventaris. In Nederland schommelt de prijs voor een melkveehouderij tussen vijftigduizend en zeventigduizend euro per hectare.

Strenge regels rondom fosfaat

De wens om te emigreren bestond al langer bij de Hargeerds. De steeds wijzigende regelgeving en de strenge regels rondom fosfaat gaf uiteindelijk de doorslag.

Het bedrijf in Markelo is inmiddels verkocht, de stallen zijn gesloopt. De koeien kregen allemaal onderdak bij buurtbedrijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
boeren Hof van Twente Markelo Nieuws
Deel dit artikel: