nieuws

'Enschedese zorgverzekeraar Menzis belegt in peperdure medicijnen'

Hoofdkantoor van Menzis in Enschede
Hoofdkantoor van Menzis in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
Zorgverzekeraar Menzis belegt ruim een miljoen euro in een farmaceutisch bedrijf dat vervolgens extreem veel geld vraagt voor hun medicijnen. Zo bezat de verzekeraar uit Enschede vorig jaar voor 1,2 miljoen euro aan aandelen Biogen.
Deze belegging is volgens deskundigen in strijd met de belangrijkste doelstelling: de zorgkosten zo laag mogelijk houden. Dat zeggen ze in de Volkskrant. Biogen boekte vorig jaar een winst van 3,7 miljard euro. Het bedrijf ontwikkelt een medicijn tegen de zeldzame spierziekte SMA, dat een patiënt een paar ton per jaar kost.
Hoogleraar Toine Pieters noemt dit in de Volkskrant "niet verkoopbaar". "Het is buitengewoon pijnlijk en pervers. Zorgverzekeraars worden geacht hun geld op zo'n manier te besteden dat medicijnen voor iedereen beschikbaar komen tegen zo gering mogelijk kosten."

"Beleggingen zorgen voor invloed"

Ook Het Zorginstituut en minister Bruno Bruins van Medische Zorg waren al kritisch over de hoge medicijnprijzen. Menzis stelt door de beleggingen juist invloed uit te kunnen oefenen op het beleid van farmaceuten.
Behalve Menzis, staken ook CZ, Zilveren Kruis en VGZ geld in Biogen en andere omstreden bedrijven uit de farmaceutische industrie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.