nieuws

Na de wolf komt nu ook de goudjakhals naar Nederland

Na de wolf komt nu ook de goudjakhals naar Nederland. Het dier is bezig aan een stevige opmars in Europa en heeft volgens onderzoekers het vizier intussen nadrukkelijk gericht op Nederland.
Het is Nature Today – gelieerd aan de Wageningen Universiteit – dat de komst van de goudjakhals meldt. De eerste goudjakhals werd zelfs al in 2016 gesignaleerd op de Veluwe, maar de verwachting is dat er op termijn meer exemplaren zullen opduiken.

Schichtig
“Het dier is echter enorm schichtig en laat zich nauwelijks zien”, aldus Glenn Lelieveld van Nature Today. “Het is dan ook gebleven bij die ene waarneming.”

Ter geruststelling: de kans dat de goudjakhals schapen aanvalt is nihil. “Dat dier is in principe te groot voor hem. Hij heeft het meer voorzien op konijnen, hazen en ook muizen”, aldus Lelieveld.

Neefje van de wolf

De goudjakhals wordt gezien als het kleine neefje van de wolf. In Oost-Europese landen wordt hij ook wel rietwolf genoemd omdat hij vooral in moerasgebieden voorkomt.
De afgelopen tijd was er ruime media-aandacht voor Duitse wolven die de grens over zijn getrokken omdat ze op zoek zijn naar nieuwe territoria. “Minder bekend is dat de goudjakhals (Canis aureus) om precies dezelfde reden naar Nederland komt.”

Nieuw voor Nederland
Groot verschil met de wolf is dat Nederland totaal nieuw is voor de goudjakhals. Want waar Nederland in de middeleeuwen domicilie bood aan de wolf, vormt ons land voor de goudjakhals een totaal nieuw leefgebied. Het beest is van oorsprong afkomstig van de Balkan en het Midden-Oosten. Sinds de tachtiger jaren is de jakhals echter bezig aan een opmars door Europa.
Volgens Nature Today verspreidt de goudjakhals zich razendsnel. Intussen zijn er populaties in Tsjechië, Kroatië en Slovenië. Deze populaties groeien zelfs dusdanig hard dat er op de dieren wordt gejaagd. Sinds 2000 is het beest ook opgedoken in Duitsland en Italië.

Geen pure vleeseter
Volgens Nature Today lijkt de leefwijzse van de goudjakhals erg op die van de wolf. Ook deze beesten leven in roedels. Overigens is de goudjakhals meer een alleseter dan een pure vleeseter zoals de wolf. 
Volgens de onderzoekers van Nature Today heeft de Nederlands natuur voldoende te bieden aan zowel wolf als goudjakhals. Een studente van de Wageningen Universiteit gaat onderzoeken waar de goudjakhals zich naar verwachting gaan vestigingen en hoe het dier om zal gaan met de wolf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.