PvdA-Tweede Kamerlid Dijksma: investering Menzis 'verkeerde signaal'

De wereld op z'n kop en het verkeerde signaal. Zo reageerde PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma vandaag op de investeringen door een aantal zorgverzekeraars in farmaceutische bedrijven, die voor sommige medicijnen hoge prijzen vragen. Zorgverzekeraar Menzis uit Enschede is één van die zorgverzekeraars.

Critici noemen het ethisch onverantwoord om met publiek geld te investeren in farmaceutische bedrijven die 'torenhoge prijzen' vragen voor medicijnen. "Ik vind dit de wereld op z'n kop", zegt Dijksma.

"Zorgverzekeraars zijn er voor om er voor te zorgen dat we allemaal toegankelijke kwalitatief goede en betaalbare zorg krijgen. En om dan te investeren in farmaceuten die peperdure medicijnen ontwikkelen, soms ook echt over de ruggen van patiënten heen, dat vind ik heel onverstandig."

Stevige kritiek

Menzis heeft onder meer in Biogen geïnvesteerd. Dat bedrijf kreeg vorige maand van het Zorginstituut, dat de minister adviseert over welke medicijnen in het basispakket moeten, stevige kritiek. Het medicijn Spinraza, tegen de spierziekte SMA, was veel te duur en moest minstens 85 procent goedkoper worden om in aanmerking te komen voor opname in het basispakket.

Het Zorginstituut vindt dat fabrikanten nalaten hun morele verantwoordelijkheid te nemen. "De patiënt staat niet centraal in hun ambitie om innovatieve middelen ook daadwerkelijk voor hen beschikbaar te krijgen via opname in het basispakket. Het Zorginstituut vindt het niet ethisch dat dit debat door de fabrikant over de rug van de patiënt wordt gevoerd."

'Bewijs maar'

Een van de redenen om te investeren in een bedrijf als Biogen is dat er op dat moment invloed kan worden uitgeoefend op beleid en druk kan worden gezet op de prijsstelling. Dijksma wil daar bewijs van zien. "Want tot nu toe merken we dat ook gebruik van medicijnen dat veelvuldig voorkomt, nog steeds vaak een hoge prijs met zich meebrengt."

"We betalen in Nederland vaak de hoofdprijs voor medicijnen. Ik vind dat zorgverzekeraars daar bij weg moeten blijven en ons belastinggeld en premiegeld in andere zaken moeten stoppen dan deze."

'Motieven toelichten'

Dijksma wil dat er een gesprek met de zorgverzekeraars komt, waarin ze hun motieven om toch te investeren in bedrijven als Biogen kunnen toelichten. 

Ook stelt Dijksma Kamervragen aan minister Bruins (Medische Zorg). Dijksma wil onder meer weten hoe hij tegen dergelijke investeringen aankijkt. Ook wil ze weten welke afspraken zijn gemaakt tussen het ministerie en zorgverzekeraars over beleggingen.

Meer over dit onderwerp:
Menzis Enschede medicijnen Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: