Het unieke woonconcept van de Knarrenhof in Zwolle krijgt navolging in het hele land

De eerste bewoners van de Knarrenhof in Zwolle hebben nog maar net de dozen uitgepakt, maar het complex met hofjes in de AA-landen is nu al een groot succes. Vandaag is de Knarrenhof officieel geopend. Op ruim 200 plaatsen zijn  al soortgelijke initiatieven in ontwikkeling.  

"Wonen in een hofje, wie wil dat nou niet?" Dat was de gedachte van één van de initiatiefnemers van de Zwolse Knarrenhof, Dieneke Reitsma. Zelfstandig wonen in je eigen huis met tuin, maar wel met mensen om je heen die elkaar steunen als het nodig is, dat was haar ideaalbeeld. 

Lange adem

Al in 2010 dropte Reitsma voorzichtig dit idee in Zwolle. Er bleken meer mensen behoefte te hebben aan een nieuw soort wonen voor ouderen. Het duurde vervolgens nog wel jaren voordat de toekomstige bewoners de gemeente, woningstichting, bouwbedrijf en regelgeving zover kregen.

In 2016 was eindelijk alles rond en kon de bouw beginnen. Nu staat in de AA-landen de eerste Nederlandse Knarrenhof, een complex van 2 hofjes met in totaal 48 woningen, een deel koop en een deel sociale huur.

Geen bejaardenhuis

De gemiddelde leeftijd van de Zwolse Knarrenhof is rond de 65. Het zijn voornamelijk stellen en alleenstaanden die geen kinderen meer thuis hebben en op zoek zijn naar een prettig huis, waar ze nog jaren vooruit kunnen, en ook kunnen blijven wonen als ze meer zorg nodig zouden hebben.

De huizen in de Knarrenhof zijn zo gebouwd dat je er prima kan blijven wonen als je een rolstoel, douchebrancard of andere zorg nodig hebt. Ook bestaat de mogelijkheid om zorg in te kopen. Verder gaat het vooral om goed naoberschap: als het nodig is dan ben je er voor elkaar.

Pannetje soep

Dieneke Reitsma woont nu een paar weken in de Knarrenhof, en ze merkt gelijk dat het wel goed zit met het naoberschap. Door een ongeluk afgelopen winter kan ze haar handen nog slecht gebruiken. Verschillende buren hebben al geholpen met schilderen of brengen warm weten langs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
knarrenhof ouderen Woningstichting Nieuws
Deel dit artikel: