nieuws

Markant echtpaar Radstake verlaat Dalfsen noodgedwongen

Hun excentrieke woning in een bosje aan de Zuidelijke Vechtdijk bij Dalfsen is uniek. Gemaakt van zandzakken en levende bomen. Toch moet het gezin Radstake er weg. De regels verbieden permanente bewoning op die plek. Geen discussie mogelijk. Daarom pakken Bob, Cathelijn en dochter Lelie binnenkort noodgedwongen hun biezen.
“Ik ben op zoek naar een pipo-wagen”, aldus Bob. “Daarmee willen we op bedevaartstocht, tot we ons doel bereikt hebben”. Dat doel is een Living Village, een natuurlijk dorp dat plaats biedt aan gezinnen die er volledig zelfvoorzienend kunnen leven. Met voedsel uit een voedselbos en stroom via wind en zon. “En veel culturele activiteiten”, vult Cathelijn aan.

Dwangsom

Het vertrek uit Dalfsen komt niet als een donderslag bij heldere hemel. “We hebben enkele jaren geleden in alle eerlijkheid toegegeven dat we hier permanent wonen", zegt Bob. “De gemeente dwingt ons nu om weg te gaan, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. We hebben geen keuze”.

Festival

Het stel hoopt eind juni nog wel hun Living Village-festival in Dalfsen te mogen houden. “De aanvraag daarvoor is ingediend”. Vier dagen lang muziek, feest, workshops, kraampjes, healings, kinderactiviteiten in een entourage van levende kunstwerken en organische kunst. Vorig jaar trok het gebeuren zo’n 2500 bezoekers.
“We willen op het eind van het festival met onze woonwagen vertrekken”, zegt Bob Radstake. “Op zoek naar een gemeente die mee wil gaan in onze plannen om ‘een levend dorp’ te realiseren”.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.