nieuws

Daders aanslag op pastor Syrisch-orthodoxe kerk Enschede nog niet gevonden, politie toont beelden

Onder de Loep
Onder de Loep © RTV Oost / Onder de Loep
In een paar weken tijd twee aanslagen. Twee keer met zwaar vuurwerk. De politie probeert alsnog de mannen te vinden die de pastor van de Syrisch-orthodoxe kerk in Enschede naar het leven staan.
Op 18 januari 2016 wordt zwaar vuurwerk door de brievenbus gegooid bij het huis van de pastor aan de Heidevlinder in de Enschedese wijk Eekmaat. De familie raakt niet gewond, de voordeur en de hal lopen wel schade op. Op beelden die de politie heeft vrijgegeven zijn rond de tijd van de explosie twee mannen te zien.

Veel impact

Woensdag 3 februari 2016 lopen opnieuw twee mannen voor het huis. Nu wordt een zelfgemaakte vuurwerkbom voor de voordeur gelegd. "Het heeft enorm veel impact op het gezin", vertelt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "Nu twee jaar later nog steeds. De vrouw slaapt er nog steeds slecht van. Wij willen er alles aan doen deze zaak alsnog op te lossen."

'Bedreigingen al in 2015'

De politie heeft de zaak al lang in onderzoek, maar vooralsnog is er niemand aangehouden. "Het is ons onbekend waarom dit gezin wordt bedreigd", zegt Westerhoff. "De eigenaar van de woning is de pastor van de Syrisch-orthodoxe kerk in Enschede. Vanaf begin 2015 wordt hij geregeld bedreigd. Het is hem en ons onduidelijk waarom. En ook na deze explosieven bij en in zijn woning is hij nog meerdere keren bedreigd. Dit moet zo snel mogelijk stoppen, daarom geven we nu ook de beelden vrij."

Kleine rode auto

De mannen zijn na de tweede explosie op 3 februari 2016 vertrokken in een kleine rode auto. Het kenteken van de auto begint met TD en eindigt op 41. "We horen het graag als iemand daar meer informatie over heeft", zegt Westerhoff. "Ook is één van de verdachten op zijn vlucht een sjaal verloren. Daarom staat 'CRWD Since 1985'.  We willen uiteraard graag weten van wie deze sjaal is.

Tips?

Bel de opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer). Anoniem reageren kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Anoniem spreken met een rechercheur kan ook bij het Team Criminele Inlichtingen: 079 - 345 8 999.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.