nieuws

Waarschuwing voor komend weekeinde: de teek komt eraan

Met een fraai lenteweekend voor de deur is de kans op een tekenbeet groter
Met een fraai lenteweekend voor de deur is de kans op een tekenbeet groter © Tekenradar.nl
Nu de lente eindelijk in de lucht is en de temperaturen stijgen, is er de afgelopen week sprake van een forse toename van tekenbeten. Dit meldt Tekenradar.nl. “Met de hoge temperaturen voor komend weekeinde in het vooruitzicht loopt ook de kans op een tekenbeet op.”
Tekenradar.nl – het instituut dat landelijk het tekenprobleem registreert – adviseert dan ook om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. “En met groen bedoelen we niet alleen bos, heide en duinen, maar ook parken, speeltuinen en tuinen.”

Ziekte van Lyme
Een verwaarloosde tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Gemiddeld leiden twee op de honderd tekenbeten tot deze gevreesde ziekte.

Forse toename

De afgelopen week is het aantal tekenbeten dat werd doorgegeven via Tekenradar.nl sterk toegenomen ten opzichte van de voorgaande weken. “Vrijwel vanuit heel het land kwamen tekenbeet-meldingen binnen.” Bovendien kwamen er meldingen binnen over de ziekte van Lyme.

Tekencheck
Het advies luidt om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Uit de tienduizenden meldingen via Tekenradar.nl blijkt dat circa een derde van alle beten wordt opgelopen in de tuin.

Rode ring

Het is van cruciaal belang de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer er binnen enkele dagen een rode ring of vlek ontstaat, is het raadzaam de huisarts te bezoeken.
De gegevens van Tekenradar.nl worden gebruikt voor nader onderzoek naar gevolgen van tekenbeten en Lymeziekte. Sinds vorig jaar kunnen ook kinderen meedoen aan het onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.