nieuws

UT professor mediasociologie Jan van Dijk pleit bij afscheid voor eigen Europees 'Facebook'

UT professor Jan van Dijk pleitte bij zijn afscheidscollege vandaag voor meer privacy op sociale netwerken. Bijvoorbeeld door het opzetten van een eigen Europees 'Facebook', met gewaarborgde privacy.
Het afscheidscollege had als titel "Alles, Altijd en Overal Verbonden'. Van Dijk zette uiteen hoe wij verbonden zijn in netwerken. Via sociale media, via apparaten en straks ook het met het eigen lichaam.
Het internet dat alles aan elkaar verbind en data kan analyseren heeft volgens van Dijk veel voordelen, maar tijdens het college waarschuwde hij vooral voor de gevaren. Zo zouden op afstand uitleesbare apparaten gehackt kunnen worden.

Recht om alleen te zijn

"Het risico van verbinden is dat we onze vrijheid verspelen. Het recht om alleen te zijn is een basisvoorwaarde om je vrij te voelen", zegt van Dijk. "En als wij ons niet vrij voelen dan is dat een directe bedreiging voor onze democratie", vervolgt van Dijk zijn college.
Het verbaast van Dijk dat de meeste mensen hun privacy makkelijk opgeven voor gratis diensten. Het probleem is alleen dat de algoritmes, die bepalen wat je bijvoorbeeld op Facebook te zien krijgt, niet openbaar zijn.

Eigen Europees sociaal netwerk

En dat kan anders volgens de professor. Door in Europa een eigen sociaal netwerk op te richten met gewaarborgde privacy. "Algoritmes zouden openbaar moeten zijn. Bovendien heeft de Europese Unie voldoende geld om iets dergelijks te ondersteunen". 
Van Dijk zegt niet dat de overheid een netwerk op zou moeten zetten. "Dat kunnen andere partijen ook, net zoals dat bij een omroep of een krant ook het geval is".

"De Netwerkmaatschappij"

De professor had het al eerder bij het rechte eind. Al voor de opkomst van het echte internet zoals wij dat nu kennen, schreef van Dijk het boek "De Netwerkmaatschappij". Hij voorspelde hoe het internet de wereld zou veranderen.
Destijds in 1990 wilde geen enkele uitgever dit boek uitgeven. Inmiddels is het een standaardwerk geworden dat al vier edities heeft.

Nog lang niet van de professor af

Of zo'n netwerk er komt is nog maar de vraag. "Ik geloof dat het tij aan het keren is. Kijk maar de uitslag van het het sleepwet-referendum en het recente Facebook schandaal. Maar voordat mensen zich hiertegen echt gaan verzetten en er bewust van zijn, zijn we waarschijnlijk een generatie veder", zegt van Dijk.
Na het afscheid op de UT als hoogleraar is van Dijk nog lang niet klaar. "Ik ga mijn inzetten voor de privacy op sociale netwerken. Hier aandacht voor vragen en aanbevelingen doen. Nu ik gestopt ben bij de UT kan ik in alle vrijheid mijn mening geven, u bent nog lang niet van mij af", besluit van Dijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.