diepenheim

Smartengeld voor Evelina (7) uit Diepenheim na spraakmakend bijtincident met Duitse herder

Evelina uit Diepenheim wijst de plek aan waar ze werd gebeten door een agressieve Duitse herder
Evelina uit Diepenheim wijst de plek aan waar ze werd gebeten door een agressieve Duitse herder © RTV Oost
Dat het baasje van de agressieve Duitse herder Triem een schadevergoeding van 5000 euro moet betalen aan hun dochtertje Evelina (7) vinden ze niet meer dan een pleister op de wonde. Vader Edwin Tempelman en moeder Marita hadden juist zo graag antwoord gehad op die ene prangende vraag: waarom liet de eigenaresse van de hond de kleine Evelina aan haar lot over?
Behalve het smartengeld veroordeelde de Almelose politierechter de vrouw eerder vandaag conform de eis tot een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.
Het meisje werd een jaar geleden bij de ouderlijke woning bij Diepenheim op gruwelijke wijze toegetakeld. De zaak trok landelijke aandacht omdat het vrouwelijke baasje het slachtoffertje hevig bloedend achter liet. De Duitse herder is intussen op last van justitie afgemaakt.

Het incident speelde zich af in de buurt van het landgoed Weldam. De Diepenheimse liet daar haar hond uit, terwijl Evelina er fietste. Vanuit het niets opende het beest ineens de aanval. Het was moeder Marita, die haar dochtertje hoorde gillen en haar vervolgens hevig bloedend aantrof.

Baasje spoorloos

De hond was intussen spoorloos, net als het baasje. De vrouw meldde zichzelf dezelfde avond nog aan het politiebureau. Hevig geschrokken van alle verwensingen die ze via de sociale media over zich heen kreeg. Later bleek dat de hond al eens eerder iemand te grazen had genomen. Er was een muilkorfgebod opgelegd, maar door een fout van de gemeente was dat niet gebeurd. Tijdens het bijtincident droeg het dier een kapotte muilkorf.

Tijdens de strafzaak vandaag verklaarde de vrouw dat ze niet doorhad dat het meisje was gebeten en dat haar hond alleen maar de jurk had geraakt. Iets wat de ouders lastig kunnen geloven: “Gelukkig ging de rechter daar niet in mee”, zegt vader Edwin Tempelman.

Vrijwilligster EHBO

Ook bleek dat de vrouw nota bene al jaren vrijwilligster is voor de EHBO. “Ze had dus eerste hulp kunnen verlenen. Dat is dan ook iets wat de rechter haar zwaar aanrekende”, aldus vader Edwin.

Excuusbrief
Na afloop van de rechtszaak overhandigde de vrouw een excuusbrief aan de ouders, die echter met gemengde gevoelens terugblikken op de strafzaak: “De rechter heeft een oordeel geveld en daar moeten we het maar mee doen. We hadden juist zo graag antwoord gehad op die ene vraag: hoe kun je een gewond meisje zo aan haar lot over laten? Maar goed, dat hebben we niet echt gekregen.”
Belangrijker vinden ze het dat het intussen weer beter gaat met haar dochtertje. Dat was aanvankelijk zo bang voor honden dat ze amper de deur nog uit durfde. “Ze heeft regelmatig angsttherapie en het gaat gelukkig steeds beter met haar.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.