nieuws

Het is bijna zover: lekker doorrijden tussen Twente en de Achterhoek

Na jaren van voorbereiden is de nieuwe N18 tussen Enschede en Varsseveld bijna een feit. Aannemer Noaber18 is deze week begonnen met het asfalteren van het laatste gedeelte. Zo'n 280.000 ton asfalt is er nodig voor het project: omgerekend zo'n 2000 volle vrachtwagens.
De Nieuwe Twenteroute, zoals Rijkswaterstaat de nieuwe weg noemt, loopt tussen Groenlo en Enschede en is 27 kilometer lang. Het nieuwe wegdek moet ervoor zorgen dat je straks een tijdsvoordeel van twintig minuten hebt vanuit Twente naar de Achterhoek en andersom. 
Het asfalt voor de nieuwe weg wordt gemaakt in Doetinchem (Gld.). Per dag rijden op dit moment zo'n veertien vrachtwagens dag en nacht op en neer om het asfaltmengsel op de juiste plek te krijgen. "Voor de nieuwe N18 zijn we hier in oktober 2016 begonnen met produceren, tot 24 april 2018, dan is de laatste productiedag", vertelt Wim van Beek van Asfalt Productie Doetinchem.
Voor het produceren van asfalt wordt ook oud wegdek gebruikt, onder andere een stukje van de oude aansluiting met de A35. "Dat hebben we eraf gevreesd, in een depot opgeslagen en behandeld. Het wordt nu als recyclingmateriaal weer toegevoegd aan de deklaag van de nieuwe N18." 

Veiliger en minder geluid

Overigens heeft Rijkswaterstaat de gehele N18 vernieuwd. Het stuk tussen Varsseveld en Lichtenvoorde is al enige tijd klaar. Het gedeelte dat nu wordt opgeleverd, tussen Groenlo en Enschede, gaat om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen.
Rijkswaterstaat meldt dat de Nieuwe Twenteroute veiliger is om over te rijden of over te steken. "De weg heeft een middenberm met een vangrail, heel anders dan alleen een wit streepje", vertelt Gert de Haan van Noaber18. Een ander verschil voor de weggebruiker is de hoeveelheid geluid. Door het gebruik van Zeer Open Asfaltbeton hoor je in de auto of vrachtwagen straks minder geluid. 

Planning

De werkzaamheden van de nieuwe N18 lopen op schema. Noaber18 is tot maandag 30 april bezig met de laatste werkzaamheden. Twee dagen later, op woensdag 2 mei, stelt Rijkswaterstaat de weg open voor het verkeer.
Een dag eerder - dinsdag 1 mei -  kunnen bewoners uit de regio fietsen en wandelen over de nieuwe weg. Ook zijn de aansluitingen Neede en Haaksbergen te bekijken. Vanwege de meivakantie zijn er ook allerlei kinderactiviteiten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.