nieuws

Rijk geeft 100 miljoen voor technisch vmbo: Overijssel wil meeprofiteren

In het provinciehuis in Zwolle was vandaag een bijeenkomst waar plannen werden gemaakt voor de verbetering van het technisch vmbo in Overijssel. Op deze manier wil de provincie voorsorteren op het bedrag van 100 miljoen euro dat door het Rijk beschikbaar is gesteld.
Volgens Ton Beune, programmadirecteur van techniekpact Twente, wordt er op de bijeenkomst vooral gesproken over hoe het bedrag het best besteed kan worden.

Samenwerken
Hierbij komt het volgens hem in essentie neer op het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende technische VMBO-scholen. "In de regio Twente heb je bijvoorbeeld zo'n 15 à 16 verschillende scholen met verschillende besturen. Als we in de regio nieuwe opleidingen willen bieden, zullen we beter moeten samenwerken zodat we zoveel mogelijk leerlingen kunnen bedienen", aldus Beune. 
Wat opvalt is dat de regio Twente qua instroom bij technische vmbo-opleidingen achterloopt op de rest van Nederland. Volgens Beune heeft dat voor een deel te maken met negatieve beeldvorming. "Twente is van oudsher een industriële regio vanwege de textielindustrie. Blijkbaar kleeft daar toch een negatief imago aan, waardoor ouders hun kinderen aanmoedigen iets in de administratieve of economische hoek te doen", aldus Beune.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.