Dit weekend Pasen voor Syrisch-orthodoxen: duizenden naar klooster in Glane

Het wordt druk dit weekend in Glane. Uit heel Europa komen duizenden gelovigen naar het Syrisch-orthodoxe klooster dat daar staat.

Veel orthodoxe kerken houden voor het bepalen van feestdagen nog de Juliaanse kalander aan, waardoor Pasen in sommige jaren een week later valt dan bij andere kerken.

"Bij ons is het nog gezelliger dan bij het Pasen van vorige week", zegt George Acis van de Syrisch-orthodoxe kerk in Rijssen.

Acis is vandaag volledig in het zwart gekleed. "Dat is vanwege de lijdensweg van Jezus. Voor ons is het vandaag Goede Vrijdag."

Vanuit heel Europa naar Glane

Zondag begint voor de Syrisch-orthodoxen het Paasfeest. "Eerste Paasdag vieren we het in eigen parochie en in eigen kring, op Tweede Paasdag herdenken we de doden."

Tijdens die dodenherdenking wordt het druk in Glane. Bij het Sint Ephrem-klooster liggen namelijk duizenden Syrisch-orthodoxe christenen begraven. "Duizenden gelovigen uit heel Europa komen hiernaartoe", zegt Acis. "Eerst woont men een dienst bij van twee, tweeënhalf uur, en daarna gaat men de graven van familielieden bezoeken."

Deel dit artikel: