'Muziekgod' Pan komt op dak ArtEZ in Enschede

Het torenhoge beeld Pan, half mens en half dier, komt op de rand het dak van ArtEZ Conservatorium in Enschede. Het beeld, gemaakt door het Deventer kunstenaarsduo Spacecowboys, was vorig jaar onderdeel van de IJsselbiƫnnale.

Het beeld krijgt momenteel een opknapbeurt in het atelier van de kunstenaars. Vandaag wordt de constructie waar Pan op komt te zitten, op het dak bevestigd. De afbeelding bij dit artikel van Pan zittend op het ArtEZ-dak is een artist impression; een voorbeeld van hoe het eruit komt te zien.

Afgelopen jaar stond Pan langs de IJssel tussen Deventer en Zutphen, als onderdeel van de kunstroute IJsselbiënnale. De directeur van het ArtEZ conservatorium, Rob Kramer, zag het daar staan. 

Muziekgod

Toen na de biënnale een nieuw onderkomen werd gezocht voor het beeld, wilde hij het naar Enschede halen. Pan staat in de Griekse mythologie bekend als god van het woud en het dierlijk instinct, maar was ook een fluitspeler. Naar hem is de panfluit vernoemd.

Kramer: "Ik zag in de houding van muziekgod Pan iets terug van onze conservatoriumstudenten. Jonge iconen in wording, met een nieuwsgierige en avontuurlijke houding." Ook denken de school en de gemeente Enschede dat Pan het muziekkwartier een meer herkenbare uitstraling geeft.

Op 20 april wordt het beeld op het ArtEZ-gebouw geplaatst.

Meer over dit onderwerp:
goden artez Regio Enschede kunst Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: